Нинова: Бъчварова е съучастник в седлката с Царските конюшни, да си подаде оставката

От БСП предоставят писма от кореспонденцията между областния управител и вътрешния министър

„Ако ГЕРБ вече искат оставката на областния управител на София, заради сделката с Царските конюшни, ние искаме оставката на вицепремиера Бъчварова, която излъга и е съучастник в тази сделка”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите в НС. Тя подчерта, че ГЕРБ няма как да излязат чисти от тази продажба, извършена от областния управител на София. „Нека не се правят, че не знаят за какво става дума и да се опитват да прехвърлят проблема от болната глава на здравата”, призова председателят на левицата.

Нинова подчерта, че областният управител Пенев е назначен лично от Бойко Борисов и той носи отговорност за това назначаване. На второ място тя посочи, че вицепремиерът Бъчварова е съучастник в тази сделка. „Днес Бъчварова излъга, че нито е питана, нито знае, нито е отговаряла на писмо за тази сделка. Разполагаме с документа, питане до нея и нейния отговор, с който дава зелена светлина за тази продажба”, обяви лидерът на левицата. Нинова подчерта, че БСП иска веднага да се вземат мерки сделката да бъде спряна и развалена, за което има достатъчно основания.    

Жельо Бойчев: ГЕРБ се опитват да се скрият зад коалиционния формат, за да не носят отговорност

„Битката с ГЕРБ винаги е трудна. За да няма никакви манипулации и никакви възможности да бъдем обвинявани от тяхна страна че подвеждаме, единственото, което ще направим, е да представим официални документи”, заяви говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. По думите му министър Бъчварова си е позволила да каже, че за пореден път БСП били неподготвени и тя нищо не знае за този случай. Той обясни, че на 25.02.2016 г. от Областната управа в София областният управител Пенев завежда до нея документ относно производство за ликвидиране на съсобственост между държавата и частно лице  върху поземлен имот, върху който са изградени сгради. Бойчев допълни, че на 06.06.2016 с писмо министър Бъчварова му отговаря. Той подчерта, че в отговора има отказ от сградите, които стопанисва МВР и има предложение те от публична да преминат в частна държавна собственост.

„Вицепремиерът Бъчварова  отговаря и за координация на дейността на областните управители, както и за коалиционния формат, зад който ГЕРБ се опитва да застане, за да обясни, че не носи отговорност”, заключи Жельо Бойчев.