Михаил Миков: Богатите да плащат повече от бедните

Мар 26, 2016 Новини БСП в медиите 0 849

Важно е БСП да се превърне в център за лява алтернатива

„Богатите да плащат повече от бедните - който получава по-високи доходи, трябва да участва повече в данъчната тежест”. Това заяви в „Седмицата” на Дарик председателят на БСП Михаил Миков. Той обясни предложението на левицата за прогресивно облагане на доходите, като посочи, че хората с доходи до 1800 лв. ще плащат по-ниски от досегашните данъци. По думите му отделно ще има отстъпки за първо, второ и трето дете. Това може да се види в електронния калкулатор, публикуван на уебсайта на БСП. Според него така милиони българи ще получат по-голям разполагаем доход. „Хората с най-ниски доходи получават по-сериозна отстъпка. Вижда се свиването на потреблението на България – в съседна Румъния ръстът на потреблението е над 15%, а у нас е около нулата илин под нея”, продължи лидерът на БСП. Той подчерта, че с въвеждането на това облагане работодателят не е засегнат, затова не разбира странната реакция на някои работодателски организации през последната седмица. Той допълни, че до 27% ще бъде данъкът за доходи над 10 хил. лв. за горницата над тази сума. По думите му е факт е, че младите и образовани българи, които са качествена работна ръка, мигрират към страни, в които има прогресивно данъчно облагане и където се поощрява раждаемостта. 
          Според Миков е справедливо фирмите с повече печалби да плащат повече и това го показват всички страни от стара Европа и държавите в съседство на България. „Плоският данък беше експеримент, който показа своята несъстоятелност в условията на криза”, каза още той. Допълни, че от ляво искат намаляване и на ДДС за детските храни и стоки, „защото България практически е в демографска катастрофа”. В тази връзка Миков се позова на данни, според които намаляваме с 40 хил. души годишно и ако още утре не се направи нещо спешно, след 2030 г. темпото на намаляване на населението става 80 хил. души годишно. 
          Миков разкритикува управляващите за това, че не защитават интересите на България в двата големи съюза, в които тя участва – Европейския и Северноатлантическия. „Вземете прословутия Шенген. Спомняте ли си, че през 2010 г. беше останала „една мазилка” до Шенген. Поведението и политиката на правителството на Борисов не дават тези възможности, които съюзът има и за България”, каза още той. Миков даде пример със санкциите срещу Русия и загубите за българските износители: „Да сте чули Борисов да поставя тези въпроси? Да сте чули за компенсации, че България охранява 1300-метрова граница?”. 
По темата със споразумението между ЕС и Турция Миков заяви, че не бива да коментираме тази тема сама по себе си, а да видим как Европа вписва България в контекста на сигурността. „Има един генерален въпрос – докога няма да ни приемат в Шенген и докога ще има това, непочиващо на никакви основания, отхвърляне на България от Шенген. Страната ни плаща огромни средства за охрана на външните граници на ЕС”, каза още той. В тази връзка Миков подчерта, че ние даваме информация на партньорските служби, но не получаваме такава.
Учението в София и информацията за атентат показват, че тайните служби не могат да работят тайно
          Относно учението в София и информацията за атентат Миков заяви, че те показват, че във важен проблем като борбата с тероризма се търси ПР-ефект от него, както и тайните служби не могат да работят тайно, a пред окото на медията. „Такъв тип мероприятия и начинът, по който се провеждат, по-скоро вредят на усещането на гражданите за сигурност”, добави лидерът на БСП. Той попита защо консулският отдел е имал информация за случая с хотел „Плиска“, а българските граждани – не, както и имали ли са тази ифнормация и други посолства. 
По темата за антикорупционния закон Миков обяви, че той ще бъде разгледан сериозно от левицата. „Ще видим гаранцията за нарушаване на правата, защото когато се създава хистерия за корупция и се демонстрират мерки за борба с нея, е добре да се прецени как те могат да бъдат използвани за формиране на политически зависимости, защото корупцията е в тези, които разпределят ресурсите – изпълнителната власт”, каза още той. 
Не искам да съм президент. Искам моята партия да е силна и да определя политиката в името на гражданите 
По повод предстоящия конгрес на БСП лидерът на левицата коментира, че най-важно е кой какви политики предлага. Тук той припомни, че е категорично против участието на БСП в крайно дясно управление и добави, че властта не може да е самоцел. Идеята за провеждане на референдум за отношението към АБВ звучи като справедлив статус, но за какво е референдум с партия, която няма да влезе в следващия парламент – коментира лидерът на социалистите. Миков бе категоричен, че докато АБВ не излезе от това дясно правителство, не може да се говори за общ президент с БСП и припомни как те не са подкрепили увеличението на помощите за отглеждане на дете. 
Попитан иска ли да бъде президент, той отговори: „Не, не искам. Искам моята партия да бъде силна и да определя политиката в името на голямата част от българските граждани. След конгреса този въпрос е редно да бъде обсъден. Дотогава е важно БСП да се превърне в център за лява алтернатива”.