Ангел Найденов: Скептичен съм за Закон за тероризма. Свързан е с ограничаване на права на хората

Мар 25, 2016 Новини БСП в медиите 0 845

Трябва да търсим баланса между свободата и сигурността

„Скептичен съм по отношение на Закона за тероризъм и за неговата необходимост. И Белгия, и Франция имат подобни закони, но това не предотврати терористичните атаки“. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов в сутрешния блок на BG on AIR. Според него подобен закон винаги е свързан с мерки, които ограничават в някаква степен определени права на гражданите. Той е на мнение, че имаме достатъчно други документи, в които са разписани всички онези ангажименти на държавата, службите, отговорности и задачи, които трябва да бъдат предприемани – Генерална стратегия и план за противодействие на ООН, Стратегия и план за действие на ЕС, мерки, насочени срещу радикализацията и набирането на терористите, финансирането на тероризма. „Включително България в момента разполага с добре разписан Национален план за противодействие на тероризма. Ако погледнете какви мерки са описани в повече от 20 страници, това си е на практика закон“, подчерта Найденов. Той е категоричен, че трябва да има и свобода, и сигурност. „Нека да не призоваваме гражданите да свикват с ограничаване на свободи, а да търсим онзи баланс между свободата и сигурността, но не за сметка на ограничаването“, призова зам.-председателят на левицата. Според него е необходима повече армия на границата и съответно да се предприемат необходимите действия.

Ангел Найденов коментира, че със сигурност има случаи на нелегален трафик и това не може да стане без съдействието на служители от „Гранична полиция“ или на други нива. „След като могат хора, които не са регистрирани, да се озоват в центъра на София и в други големи градове, очевидно е, че това става с нелегално преминаване на границата, въпреки физическата охрана и възпрепятстващото съоръжение“, допълни той.

„Винаги може да има претенции към подготовката и уменията, които демонстрират всички участници в противодействието на тероризма“, каза още Найденов, но подчерта, че още от 2013 г. имаме изпреварващи действия. „Оставяйки настрана дълбоко погрешната европейска политика, като отношение за случващото в Близкия изток и Северна Африка, разрушената държавност, която е една от причините за зараждането на този огромен поток. Да оставим и настрана дълбоко погрешната интеграционна и миграционната политика. Но се наблюдава една добре организирана мрежа в сърцето на Европа с възможност за производство на експлозиви, както и да планират и осъществят не просто акт, а терористични операции“, коментира народният представител. Той подчерта, че ставаме свидетели на липса на противодействие на официалните власти, а Моленбек се е превърнал в сърце на джихадизма в Европа. „Това съществува въпреки високите мерки и наличието на полицейски операции“, заключи Ангел Найденов.