Станислав Владимиров: Най-точната социологическа агенция са хората, нашите членове и симпатизанти

Мар 25, 2016 Новини БСП в медиите 0 1095

Управляващите продължават линията на кабинета „Борисов 1” - мащабна задлъжнялост на държавата и все по-голямо обедняване на хората

„Най-точната социологическа агенция са хората, нашите членове и симпатизанти. Най-добрите социологически проучвания правят партийните структури. Срещам се с наши членове от всички краища на страната, те много точно казват какво искат социалистите и всички ляво мислещи хора у нас“, заяви секретарят по организационните въпроси на БСП Станислав Владимиров в студиото на телевизия „Евроком”. „В голяма степен те одобряват сегашния курс и това, че БСП върви към утвърждаване на по-ясни леви политики”, добави той.

Относно провеждащите се отчетно-изборни конференции на партията в цялата страна, предстоящите 49-ти конгрес и избора на председател на социалистите, Владимиров добави: „Няма да коментирам как вървят номинациите за лидер в събранията на БСП, за да не правя излишни внушения. Само ще кажа, че това, което се случва там, драстично се разминава с посоченото в експресния сондаж на „Галъп”.

Владимиров заяви, че промяната в партията върви от година и половина, както в организационен план, така и в политически – със застъпването на по-ясно очертани, социални политики. „Един от приоритетите на сегашното ръководство беше организационното укрепване на БСП. Започнат бе по-детайлен разрез на количествения и качествен състав на партията, на места бяха създадени „организационни съвети” като метод за пряко подпомагане на наши структури в тяхното укрепване. Беше стартирана електронизация на членските карти”, обясни социалистът. Той уточни, че през изминалата година процесът по електронизация започва от 15 000 карти, а в момента те вече са 50 000. „Имаме поздравления от множество наши структури, че посредством електронизацията, те могат да комуникират по-пълноценно с представители на ръководството на партията. Това се приема като нужна, добре реализирана мярка”, констатира секретарят на БСП. Владимиров поясни, че организационните мерки не могат да приключат само за година и посочи 2-3 години като необходим срок за реализация.

„Опитват се да внушават, че БСП е партия само на възрастните хора, но не е вярно. Има много млади хора да в БСП, които са тук, не само заради кариерно развитие, а за да дебатират политики. В Младежкото обединение в БСП има хиляди млади, мотивирани социалисти. В момента текат събранията и в тези структури, избират се нови младежки лидери, но има и дебат за политика”, коментира Владимиров.  

Той констатира този проблем: „В момента в България няма дебат за политики. БСП няма с кого да дебатира политики. Виждате, че премиерът става сутрин с едно решение, вечерта е със съвсем различно, а на другия ден се появява трето, и то по един и същи проблем. Това говори за липса на политика”. Станислав Владимиров добави още: „В нашата политическа система има все по-малко партии в истинския смисъл на думата. 25 години българският народ се умори от „месии” и от партии-проекти, които идват с гръмки обещания, след това променят политическото си поведение, правят, каквото поискат чрез изпълнителната власт, и изчезват, без да има как да им бъде потърсена отговорност“. Той изрази надежда, че обществото у нас вече е узряло и в бъдеще няма да дава доверие на обещания, а на програми и реална политика, която макар да е по-бавно изпълнима, води до развитие за България.

Той беше категоричен, че ужасяващата бедност и социалното разслоение пораждат още по-остро необходимостта от социално ориентирана партия, която да върне баланса. „Сегашните управляващи не правят нищо в това отношение. То продължава линията на поведение от кабинета „Борисов 1”, която се характеризираше с мащабна задлъжнялост на държавата и все по-голямо обедняване на хората”, поясни социалистът. „Ето защо БСП заявява, че трябва да има промяна в модела на управление. Да има повече държава – и в стопанството, и в изключително чувствителни сфери като здравеопазването и образованието, в които пазарът трябва да има много по-малко отношение”, поясни в заключение организационният секретар на социалистите.