Сергей Станишев: Заинтересован съм да се направи истинска проверка по случая с изнесения от ДАНС доклад

Окт 25, 2009 Новини БСП 0 1212

Интересен е начинът, по който гражданинът Алексей Петров се е сдобил с документа

Интересен е начинът, по който гражданинът Алексей Петров се е сдобил с документа.  Като бивш служител на ДАНС той би трябвало да знае, че по всички доклади са правени проверки по разпореждане

Ако се направи истинска проверка на прословутия доклад, получен от Алексей Петров, ще стане ясно, че при предишното управление не е имало "чадър" за никого. Ще стане ясно и, че по конкретния доклад, за който предполагам, че става дума, е извършена проверка в ДАНС и прокуратурата. Това заяви председателя на БСП и бивш премиер Сергей Станишев в Бяла Слатина. Станишев отбеляза, че трябва да има отговор и на въпроса, как Алексей Петров като бивш служител на агенцията, е получил този доклад. „Абсурдно е да се твърди, че някой някого е прикривал, първо, защото докладът е изготвен в много екземпляри. По него е направена проверка, и то незабавно, и мисля че това е достатъчно", допълни бившият премиер. По думите му няма нищо политическо в съдържанието на доклада.

Лидерът на БСП припомни, че ДАНС е създадена с ясната цел да работи за националната сигурност, свързана със сигнали за тежки престъпления, организирана престъпност и корупция. Станишев определи като лоша тенденцията ДАНС да се подлага на натиск с постоянното размахване на доклади и псевдодоклади. Бившият премиер напомни, че преди месец е имало някакъв доклад, който се оказал отчет за работата на агенцията.

Станишев беше категоричен, че по всички основни доклади и материали от ДАНС са правени съответните разпореждания и проверки. Той допълни, че като премиер е получавал много информация от ДАНС, но никога не си е позволявал да я използва с политически цели. „Затова е абсурдно да се говори, че ДАНС е създадена като политическа полиция", заяви Станишев.

Според лидера на БСП има много версии защо се използва пореден доклад на ДАНС за атака както срещу агенцията, така и срещу него. По думите на Станишев управляващите имат интерес вместо да се говори за икономика и за социалните проблеми на гражданите, да се говори за службите. „Има и политически проекти, които се развиват в момента, в това число и в лявото политическо пространство. Не визирам хора от БСП. Но господин Петров има и политически интереси", добави председателят на БСП.