БСП проби в защита на хората с говорни и слухови увреждания

Атанас Мерджанов: Не може да има дискриминация при достъпа до телефон 112

ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предложи за пореден път да бъде включен в дневния ред на Народното събрание ЗИД на Закона националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Въпреки липсата на подкрепа от страна на голяма част от мнозинството при гласуването в зала, законът бе приет за влизане в дневния ред на парламента. „Свидетели сме на поредното дискриминационно отношение към хората с говорни и слухови увреждания. Трябва да се вземат нужните мерки, така, че и те да имат достъп до телефон 112”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията Атанас Мерджанов от парламентарната трибуна. Той припомни че 41-то и 42-то НС е приело подобен законопроект на първо четене, но въпреки това представителите на изпълнителната власт протакат достатъчно дълго, за да не се приемат необходимите разпоредби. По думите му текстът на закона е ясен, а именно: да се осигурят условия за достъп до националната система за спешни повиквания на хората със слухови и говорни увреждания.

Мерджанов припомни, че когато на 11.12.2015 г. левицата е внесла този проект на закон, тя е получила подкрепа от всички парламентарни групи и е имало нарочно изявление на министъра на вътрешните работи с декларирана готовност за приемане на промените. „Въпреки това, след поискано становище от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, вече 3 месеца Министерство на вътрешните работи отказва да предостави становище. Ако продължим да чакаме, ще бъдем свидетели на това продължаващо поведение на държавната администрация, което спъва и не се опитва да реши по модерен начин този толкова належащ и хуманен проблем за тези хора”, категоричен бе говорителят на БСП.

Мерджанов подчерта, че при разговори с експерти и специалисти от Министерство на финансите и от техническите служби е станало ясно, че средствата, нужни за осъществяването на подобен вид дейност, не са повече от 150 хил. лв.