Кризата се задълбочава, а правителството още не е в час

  Управляващите са готови да натоварят обикновените хора с допълнителни тежести и лишения   Наближават вече стоте дни, откакто е сформирано новото българско правителство, а все още не е представен антикризисен план, въпреки че в България кризата все повече се задълбочава

 

Управляващите са готови да натоварят обикновените хора с допълнителни тежести и лишения

 

Наближават вече стоте дни, откакто е сформирано новото българско правителство, а все още не е представен антикризисен план, въпреки че в България кризата все повече се задълбочава. Няма я програмата на правителството. Може би липсата на капацитет, знания и умения са основната причина за бездействието на управляващите. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на НС на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев. Бившият премиер отбеляза, че основната цел на всяко едно правителство е да подобри благосъстоянието на своите граждани. В България за съжаление, се случва точно обратното - замразяват се доходите, замразяват се пенсиите, прекратява се изплащането на коледни добавки за пенсионерите, бавят се плащанията на детските добавки. „Хората в страната реално обедняват, а правителството гордо заявява, че ще извади страната от кризата", добави Станишев.

Според лидера на БСП ГЕРБ вече се е доказала като партия на силни обещания, но слаби на действия. Сред неизпълнените предизборни ангажименти на ГЕРБ Станишев открои намаляването на осигурителните вноски с 5%, актуализацията на бюджет 2009, подписването на предпазно споразумение с МВФ, обещанието, че 50% от Данък общ доход, който се събира от столичани, ще остане в София. Бившият премиер изтъкна, че ГЕРБ е създал впечатление в обществото за несъбрани приходи от предишното правителство за милиарди левове и е предприел мерки за справяне с контрабандата. „Къде са конкретните резултати от тези действия? Къде са тези милиарди за които толкова много се претендираше?", попита Станишев. Той добави, че празните обещания няма да подобрят стандарта на живот, нито ще извадят страната от кризата. „Нашето общество не заслужава подобно отношение", заяви лидерът на социалистите.

Станишев изтъкна, че правителството е готово да натовари обикновените хора с допълнителни тежести и лишения. За пример той даде промените в редица закони, които имат антисоциален ефект -  Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за корпоративното подоходно облагане,  Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за акцизите и данъчните складове, Кодекса за социално осигуряване. „Наскоро финансовият министър заяви, че ще закрие 300 болници", добави Станишев.

Председателят на БСП предупреди, че времето минава, кризата се задълбочава, а сегашното правителството още не е в час и предлага неадекватни решения.

 

Пълния текст на Декларацията на ПГКБ може да изтеглите от тук >>>