Идеите на Симеон Дянков са екстравагантни и авантюристични

  Противоречивите позиции на правителството създават несигурност у чуждестранните инвеститори и заплашват финансите на държавата и валутния борд   Идеите, които бяха лансирани, най-вече от министъра на финансите, най-меко казано могат да бъдат наречени екстравагантни и авантюристични

 

Противоречивите позиции на правителството създават несигурност у чуждестранните инвеститори и заплашват финансите на държавата и валутния борд

 

Идеите, които бяха лансирани, най-вече от министъра на финансите, най-меко казано могат да бъдат наречени екстравагантни и авантюристични. Това заяви председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев в парламента. Лидерът на БСП отбеляза, че независимо от последното решение на премиера  фискалният резерв да не се управлява по нов начин, самото лансиране на подобна стъпка създава несигурност сред външните инвеститори. Създава впечатление за непредсказуемост в политиката на българското правителство и представлява заплаха за стабилността и финансите на България и на Валутния борд.

Според Станишев неточности има дори в сметките на финансовия министър. Бившият премиер изтъкна, че миналата година от управлението на фискалния резерв от страна на БНБ бюджетът е получил близо 400 млн. лв. „Не отговаря на истината твърдението, че лихвите са много ниски, защото те се управляват по специфичен начин и общият сумарен ефект е много положителен", обясни Станишев. 

Лидерът на БСП припомни, че формирането на фискалния резерв на българската държава започва през 1997г. През 2001г. той е бил близо 3 млрд. лв., а в края на предишното управление той надхвърли 8 млрд. лв. По думите на Станишев това е изключително важен инструмент за гарантиране на Валутния борд, а оттам и стабилността на доходите на българските граждани. "Той гарантира стабилността на българската национална валута и защитава доходите от всякакви трусове", обясни бившият премиер.

Станишев каза още, че по време на предишния мандат е имало икономически и политически  натиск фискалният резерв да бъде управляван чрез инвестиционни банки, търговски банки, за да носи уж по-голяма доходност, но с риск тези пари да изгорят. Това обаче не било допуснато, тъй като основната функция на резерва е да  гарантира стабилността на публичните финанси, Валутния борд и доходите на българските граждани.  Станишев коментира, че ако това решение на въпроса е било прието от миналия кабинет, то ефектът е щял да бъде, че българските пари щели да се управляват в чужди банки, в чужбина и да подпомагат чужди икономики.

Лидерът на БСП припомни, че екстравагантни идеи е имало по отношение на външния дълг в по-ранен период 2001 - 2002г. „Тогава управляващите в този период започнаха да го управляват уж по-ефективно. Сега повечето икономисти се затрудняват да определят какви точно са били загубите за българския бюджет. Говори се за милиарди лева", добави Станишев.

Бившият премиер коментира, че ежедневната промяна на позициите на правителството по фундаментални въпроси, какъвто е управлението на фискалния резерв, е показателна за цялостния стил на поведение на управляващите. „Радвам се, че се отметнаха от тази екстравагантна идея, но остава въпросът, ако министърът на финансите може по такъв безотговорен начин да дава такива опасни послания в публичното пространство, какво трябва да очакваме от него в бъдеще", добави в заключение  Станишев.