БСП: Бъдещето на БСП е да бъде партия, която води борба и дава перспектива

Мар 17, 2016 Новини БСП 0 791

Левицата е преживяла  много преходи, но не е преходна партия

„Бъдещето на БСП е да бъде партия, която води борба и дава перспектива – за икономическо и духовно развитие, за благоденствие и истинско народовластие, за обединение на българската нация“. Това пише в декларация на БСП „Съвременници на бъдещето“ по повод 125 години от основаването на партията. Социалистите припомнят, че БСП е една от най-старите партии в Европа и света, а историята й е преминала през три века. „Тази история не е бреме, а извор на опит и вдъхновение“, допълват те. „Преследвана и забранявана, преодоляла много изпитания, БСП съществува досега, защото остава партия на хората на труда, свързана със съдбата на България“, коментират социалистите. От самото си създаване партията е част от европейското социалистическо движение. „Наши представители активно участват и ръководят дейността на най-масовите и авторитетни организации на леви партии от Европа и света, а сега на ПЕС“, се подчертава в декларацията.

В дългия си път БСП има много победи и поражения. „Част сме от историческата памет на нацията. Ние сме партия на съзиданието и съпротивата“, пише в документа. Според социалистите, за разлика от други партии, БСП не е скъсала неудобните страници от собствената си история. „За разлика от нароилите се партии-проекти и псевдодемократични „спасители”  ние сме доказвали нееднократно грижата си за хората и обществото. Носим собствения си исторически товар, но и идеалите, заради които съществуваме. Разделяме се с илюзиите, но не се отказваме от мечтите си“, категорични са от левицата. Според тях поуката от последните две десетилетия е, че разграждането на държавата не води към обществен просперитет. „Въпреки положените усилия, не успяхме да запазим много от направеното от две поколения преди нас“, коментират те.

БСП е преживяла  много преходи, но не е преходна партия

„Във вековната си  история социалистическата ни партия е преживяла  много преходи, но не е преходна партия. За разлика от други, които си отидоха заедно с последния преход“, пишат социалистите. По техните думи БСП е платила висока цена за отстъпленията, колебанията и резултатите от последните 25 години.  „Но опитите да ни бъде предявена цялата сметка за тези години и да бъдем заличени с подмяна на историята ни няма да успеят“, категорични са те.

В декларацията се засяга темата за неравенството в света и в България, което нараства в небивали и опасни размери. Според данните днес 1% най-богати буквално противостоят на 99% от хората, а по-малко от сто души в света разполагат с толкова богатство, колкото половината от населението на Земята. „Затова огромното мнозинство трябва да застане срещу олигархията, псевдодемокрацията и медийните манипулации“, подчертават социалистите.

В политическия документ левите посочват, че в критични периоди от най-новата ни история партията има решителна роля за запазване целостта на страната и за националното единство. „БСП е със значителен принос за членството на България в Европейския съюз. Ние сме убедени, че европейската интеграция не означава отстъпление от националните интереси“, пише в документа. Социалистите са на мнение, че без последователно отстояване на тези интереси в глобалния свят няма как успешно да се реализира лява политика. „Тя изисква еднопосочни усилия от левите и прогресивни партии в Европа“, коментират те.

Програмата на БСП е за свободни граждани, справедлива държава и солидарно общество

Социалистите посочват, че програмата на БСП е за свободни граждани, справедлива държава и солидарно общество. „Това е постоянна задача, решавана  чрез левия проект за активна социална държава, която осигурява равни възможности за всички, изкоренява мизерията и изолацията, разгръща потенциала на нацията и на всяка отделна личност“, коментират те. Според тях спасението сега е в лявата национална политика – в решителните действия, които водят към радикална промяна. „Само така можем да изведем България от дълбоката криза“, категорични са социалистите. В документа БСП настоява България да е равностоен член на ЕС и НАТО, да сътрудничи с Русия, Китай и други държави. „Обявяваме се срещу превръщането на България в прифронтова държава. Застъпваме се за активна роля на държавата в регулиране и контрол на пазара, за държава, която инвестира в производителна икономика“, заявяват от левицата.

Социалистите са на мнение, че държавата трябва да стимулира раждаемостта и отглеждането на деца, да гарантира  здравеопазване и образование за всеки. „Ние искаме да  изкореним ширещата се днес бедност и мизерия. Да отхвърлим гибелната за страната ни духовна и интелектуална нищета“, завършват от БСП.