ЕК отчита успеха на кабинета „Станишев” в подобряването на работата с европейските фондове

Окт 20, 2009 Новини БСП 0 1477

Наличието на конфликт на интереси при новите министри може да създаде проблеми за страната ни при усвояването на еврофондовете   С огорчение виждам как отново се прави опит дори от успеха на България да се извлече неуспех

Наличието на конфликт на интереси при новите министри може да създаде проблеми за страната ни при усвояването на еврофондовете

 

С огорчение виждам как отново се прави опит дори от успеха на България да се извлече неуспех. Вместо да реабилитира името на България и управляващи и опозиция да говорим като един извън страната ни, правителството акцентира върху слабостите и не говори, че България е успяла да се справи. Това заяви депутатът от Коалиция за България Меглена Плугчиева по повод оповестения доклад на ЕК за работата на страната ни с еврофондовете за периода януари 2007г. - юли 2009г. Плугчиева отбеляза, че въпреки че докладът е само технически, като цяло той е положителен и е признание за усилията, които предишното правителство положи за подобряване на работата с европейските фондове и изпълнение на препоръките на Брюксел.

Докладът отчита възстановеното доверие на ЕК към България и засилването на диалога с Брюксел. Предишното правителство успя да укрепи административния капацитет, както и системата за докладване на нередности. Извършиха се редица структурни промени, сред които и въвеждането на поста вицепремиер по контрола, координацията и управлението на еврофондовете. Беше подобрена и системата за контрол на обществените поръчки. Въведени бяха и мерки за повишаване на прозрачността и контрола при кандидатстване по различните европейски програми. Предишният кабинет изгради и независим одитен орган посредством трансформиране на дирекцията ОСЕС в МФ в Изпълнителна агенция ОСЕС, подчинена на МФ.

По предприсъединителната  програма ФАР ЕК констатира загубата на 260 млн. евро заради изтичане на периода за договаряне. Плугчиева подчерта, че това са средства, натрупали се през последните 11 години. "Изпълнихме ангажимента за проверка и засилване на административния капацитет", допави депутатът.

Българската страна е изпълнила и препоръките на ЕК, отнасящи се до САПАРД. Засилено беше сътрудничеството с ОЛАФ. Предишното правителство договори и удължаване на срока на действие на програмата до края на 2009 година. В резултат на положените усилия през месец септември ЕК отблокира средствата по оперативната програма.

ЕК отчете постигнатия напредък и по ИСПА и вдигна забраната  за плащанията в размер на 115 млн. евро, както и сключването на договори по ОП Транспорт и Регионално развитие в размер на 1,250 милиарда евро. До това се стигна след като беше приет Законът за конфликт на интереси, НАПИ премина на пряко подчинения на премиера и контролът в агенцията беше подобрен.

„Димитър Иванов, който миналата година по това време освободихме заради неумения и забавено темпо, г-н Плевнелиев го освобождава по същите причини. Това можеше да бъде избегнато", каза още Плугчиева. Тя изтъкна, че сега тепърва предстои да се обявява конкурс за нов директор. Това на практика ще доведе до още по- голямо забавяне на подготовката на тръжните документи за магистрала „Тракия", работата по която, според премиера Борисов, следваше да започне 15 дни след встъпване в длъжност на новото правителство.

Плугчиева изрази недоумение защо новото правителство поставя въпроса за удължаване на срока на ИСПА. Тя напомни, че това би могло да стане едва след като страната ни покаже на ЕК, че има наваксване по проектите.

Положителната оценка на ЕК идва и след извършените от предишния парламент законодателни промени в Закона за обществените поръчки, Закона за предотвратяване на конфликта на интереси и Закона за държавната финансова инспекция. Членът на НС на БСП Деница Златева напомни, че декларациите за конфликт на интереси на предишното правителство са били публикувани в срок на интернет страницата на Министерски съвет. Декларациите на новите министри обаче все още са обвити в мъгла. Евентуален конфликт на интереси би създал проблеми при усвояването на еврофондовете. По този повод Парламентарната група на Коалиция за България е внесла питане до председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Златева определи като смущаващ факта, че новите управляващи вече са заявили намерението си за промяна на закона, тъй като може да се окаже, че 5 - 6 министри попадат в директен конфликт на интереси. За пример Златева даде министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, за когото преди време Корнелия Нинова внесе сигнал до Комисията за борба с корупцията.