БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е не само активна, но и градивна опозия

Видеоматериали от наситената дейност на ПГ на левицата на 11.03.2016 г.

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е не само активна, но и градивна опозия. Това доказа за пореден път дейната и целенасочена дейност на народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в петъчната сесия на НС и проведения парламентарен контрол.

Депутатите от левицата – проф. Румен Гечев, Дора Янкова, Манол Генов, Иван Иванов, участваха активно в дебата по предложенията за изменения в Закона за публичните финанси, защитавайки независимостта на общините и предоставяйки разумни аргументи срещу намеренията на управляващите да я ограничат още повече. „Прозира политически стремеж да се „яхнат“ финансово общините и да се подчинят на финансовия министър“, заявиха социалистите:

„Последните години България намалява годишно с около 40 000 души, горе-долу един град колкото Кюстендил. С тези темпове България намалява със 110 човека на ден, с 4,6 човека на час, т.е. в рамките на парламентарния контрол – с около 10-12 души”. Това заяви в декларация от името на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ председателят на  левицата Михаил Миков. По думите му България днес е в тежка демографска криза, а правителството и мнозинството усилено ни води към демографска катастрофа. От името на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Миков призова всички парламентарно представени сили и правителството на Бойко Борисов за спешно обсъждане на тежките проблеми, стоящи пред демографската перспектива на България.

В рамките на парламентрания контрол бяха зададени множество значими и актуални въпроси към външния министър Даниел Митов и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Председателят на НС на БСП и депутат от левицата Михаил Миков попита министъра на външните работи: „Как ще осигурите на българите, живеещи в Одрин, църковно служение на родния ни език?“. Вселенският патриарх Вартоломей I ограничава службите на български език и налага използването на гръцкия, заяви лидерът на БСП и подчерта, че сънародниците ни в Одрин са заявили категоричното си нежелание да посещават служения на гръцки език.

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин подложи на кръстосан разпит наследника си в МВнР с цели 4 въпроса. Той заяви, че има явна тенденция към политизация на дипломатическата служба у нас, което намалява броя на професионалните кадри във ведомството и мотивацията на служителите. Той попита също: „Г-н Митов, как подкрепяте българската кандидатура за Генерален секретар на ООН?“.

„Информирано ли е МВнР и лично Вие за това, че турският дипломат Угур Емироглу извършва дейност, различна от тази, за която има разрешение? Какви мерки ще предприеме, воденото от Вас министерство към тези, които превишават правата си?“. Тези въпроси отправи депутатът Димитър Дъбов към Даниел Митов. Социалистът обясни, че от граждански сигнали в редица области в консулския му район, който е от Русе до Бургас, става ясно, че Емироглу извършва дейност, различна от тази, за която има дадено съгласие.

Депутатът от левицата Чавдар Георгиев зададе въпрос към министъра на околната среда и водите, свързан с нарушения на екологичното законодателство в мината за добив на флуорит в гр. Чипровци.

Васил Антонов, също народен представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, потърси информация относно наличието на потенциална опасност от наводнения, поради лошото състояние на язовирите в област Плевен.

Последен, в петъчния парламентарен контрол на 11.03, възможност да зададе своя въпрос получи Иван Иванов. Той бе свързан с подготвяното обособяване на санитарно-охранителна зона около язовир „Тича“:

Председателят на НС на БСП Михаил Миков, зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова и народният представител от левицата Георги Гьоков, евродепутатите от БСП/ПЕС Илияна Йотова, Георги Пирински и Момчил Неков се срещнаха с представители на КНСБ и КТ „Подкрепа”.

Продължиха и консултациите на представители на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ със синдикатите на МВР. Зам.-председателят на групата на левицата Атанас Мерджанов отново заяви подкрепата на социалистите за защита социалните и професионалните права на полицаите. В срещата участие взеха също депутатите от левицата Иван Иванов, Таско Ерменков и Стоян Мирчев.

Видеоматериалите към изказванията на депутатите от левицата можете да видите чрез приложените в текста линкове или в секция "Видео" на официалната интернет страница на БСП.