Илияна Йотова: Не подкрепяме проекта на споразумение с Турция; никъде не се споменава границата с България

Мар 12, 2016 Новини БСП в медиите 0 685

Европа се опита да прехвърли цялата работа и всички действия по миграцията на Турция

„Категорично не подкрепяме варианта на проекта за споразумение с Турция”. Това заяви в „Седмицата на Дарик” евродепутатът от БСП/ПЕС и заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент Илияна Йотова, като уточни, че самото споразумение се очаква да бъде прието следващата седмица. Тя продължи, че социалистите не подкрепят и размяната на мигранти, защото това няма да работи и самата локация и дислокация на емигранти от Турция в Гърция и обратно ще става за сметка на ЕС. „Това са огромни финансови ресурси.  Твърдя, че в момента има големи дупки в бюджета на ЕС и не можем да се справим с това натоварване”, подчерта евродепутатът. По думите й, ако действително Турция изпълнява своите ангажименти и наистина в голяма степен ограничи потока на бежанци към Европа, тогава тези пари имат смисъл, но големият въпрос е кой и как наблюдава и контролира тези пари – дали те действително стигат бежанците. „За съжаление неведнъж сме се нагледали на злоупотреби. Нали сме наясно, че в момента в Турция има сериозна паралелна икономика, свързана с трафика на бежанци – изградени са специализирани предприятия за малки лодки, малки плавателни съдове и всичко онова, което е необходимо за преминаване на бежанците – спасителни жилетки, храни. Това е една паралелна икономика, говорим за оборот от около 4-5 милиарда евро, месечно”, обяви Йотова. По думите й Турция трябва да спазва своите ангажименти и да си контролира по-добре границите, там, от където тръгват лодките за Гърция – нещо, което в момента не прави. Евродепутатът изрази недоволство, че в момента Турция не говори за подпомагане на процеса за т.нар. легални пътища за миграция – нещо, което е изискване на европейските социалисти и демократи. „Ние смятаме, че ако тези хора, които търсят поприще и живот в Европа и имат легален начин, по който да го направят, този нелегален поток в голяма степен ще бъде ограничен”, обясни Йотова. Тя подчерта, че от ляво не са склонни тези хора, които бягат по различни причини, да бъдат разглеждани като стока.
Илияна Йотова заяви още, че Европа се е опитала сякаш да прехвърли цялата работа и всички действия по миграцията в момента на Турция и да се отърси, „защото отдавна говорим в ЕП да се създадат прословутите горещи точки не само в Европа, а и в транзитните държави – ситуацията в Ливан, в Йордания не е по-лека. Още там да се извършва тази регистрация на мигрантите, независимо дали са икономически или бежанци”.

България трябва да намери своя интерес и то навреме
 
          Според Йотова в цялата тази ситуация България трябва да намери своя интерес и то навреме, а не както вчера се разбира, че с писмо тепърва искаме споразумението с Турция да се отнася и за българската граница, не само за гръцката. По думите й това е трябвало да бъде казано на предишния съвет или най-малкото преди два дни на Съвет на вътрешните министри, на който е присъствал и вътрешният министър Бъчварова. Тя припомни, че преди това писмо премиерът Борисов е определил споразумението с Турция като голям напредък. „След това г-жа Кунева  в интервю за BBC заявява, че ще изпълним споразумението с Турция. Какво значи да изпълним споразумението с Турция? Защо това споразумение се концентрира само с проблема Гърция – Турция и защо не се споменава другата турска граница – тази с България?”, попита тя.
          Йотова коментира и предстоящата конференция в Брюксел, организирана от българските евродепутати, които са членове на Комисията по правосъдие, вътрешна сигурност и човешки права, посветена на механизма за сътрудничество и проверка на ЕК. По думите й от няколко години насам тези годишни доклади нямат конкретен резултат – нито за България, нито за Румъния; самите доклади стават по-бедни откъм препоръки, едни неща в единия случай се одобряват от ЕК, а след това се казва, че са били грешка и се предявяват нови претенции. „Ние искаме ЕК да ни покаже какви етапи трябва да изминат двете страни, директно водещи към отпадане на този механизъм – в какви срокове, какви конкретни неща трябва да свършат двете държави. Ние и Комисията не сме опоненти, в общ диалог искаме този отговор от тяхна страна”, завърши Илияна Йотова.