БСП към синдикатите: Подкрепяме правото на синдикално сдружение

Мар 11, 2016 Новини БСП 0 1044

Михаил Миков: Трудът е подложен на сериозен натиск от капиталовите корпорации

„Представителите на БСП в ЕП се присъединяват към инициативата на Европейската конфедерация на независимите профсъюзи за подкрепа на правото на синдикално сдружение, включително и на законодателно равнище”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков след срещата с представители на КНСБ и КТ „Подкрепа”. Той заяви, че всеобща е била констатацията, че трудът е подложен на сериозен натиск от капиталовите корпорации. По думите му ограниченията на синдикалното сдружаване са част от възможностите за неговото прокарване. „Ние и синдикатите имаме обща воля да реализираме не само европейските инициативи, но и отвъд това – с цел спазване на правата на работниците“, заяви лидерът на левицата.

Миков заяви, че БСП приветства инициативата на КНСБ за първия годишен й доклад за нарушения на права, свързани с упражняване правото на труд през 2015 г. „Това е сериозен знак към работниците и с негова помощ все повече случаи ще излизат наяве”, заяви той. Според него това ще повлияе и на спазването на правата на труда.

Илияна Йотова: Държим връзка със синдикатите на национално и европейско ниво за борба с нарушаване на трудови права

„Позициите ни със синдикатите съвпадат по повод на директивата на ЕК за командированите работници. Независимо от обещанието на Юнкер, най-накрая тази директива да бъде продължена, тъй като предишната е от 1996 г., ние искаме еднакви права както за местните работници, така и за командированите”. Това заяви евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова. Тя заяви, че е било постигнато съгласие и по отношение на така наречената директива за временна заетост. По думите й тя нарушава социални права и колективното договаряне. Не на последно място, Йотова поясни, че съвпадане на позиции е било намерено и по отношение на Стратегията за безопасност на труда. „Като социалисти и демократи, ние имаме своите резерви по отношение на последните решения на съвета и отстъпките, които бяха направени на Великобритания, заради предстоящия референдум. Считаме, че има опасност и риск от загуба на социални права, социален дъмпинг и нарушаване на трудово законодателство”, категорична бе Йотова и подчерта, че това е опасен прецедент, който може да бъде използван от всеки един европейски лидер, когато има проблеми в собствената си страна.

Йотова обясни, че всички решения на съвета трябва да бъдат съпътствани от промени в регламентите. „Ние ще държим постоянна връзка със синдикатите в България и с Европейската конфедерация, за да не допуснем подобно нарушаване на социални права”, каза още евродепутатът.

Тя обясни, че на дневен ред са били поставени темите за гаранциите за младежка безработица и двете търговски споразумения със САЩ – ТТИП и с Канада – СЕТА.

На срещата с двата синдиката присъстваха също зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова и народният представител от левицата Георги Гьоков, евродепутатите от БСП/ПЕС Георги Пирински и Момчил Неков. В края на срещата бе определена контактна група между двете страни, която да съдейства за поддържането на диалога и обмислянето на общи инициативи.