Любомир Тасев: „Граница 2016” приличаше повече на демонстрация, отколкото на учение

Мар 11, 2016 Новини БСП в медиите 0 1155

Не става ясно и от какви правила за намеса ще се ръководят българските военнослужещи, които парламентът реши да се включат в помощ на Гранична полиция

„Учението „Граница 2016” приличаше повече на демонстрация и кризисен политически пиар”. Това заяви Любомир Тасев, съветник в кабинета на председателя на БСП, в ефира на „Радио К2”. Според него да се провеждат учения по принцип е добре, но не трябва да се случва пред обективите, а сценариите и резултатите да се обявяват в подробности. „В случая става дума по-скоро за тракане на доспехи, за един кризисен политически пиар, но в такъв случай трябва да отбележим, че има и елемент на безотговорно отношение от страна на властите!”, поясни Любомир Тасев. 

Според него хората в страната са уплашени както от международното, така и от собственото си положение. „В момента не само не се прави опит за успокояване на българите, напротив, има едно допълнително нагнетяване на напрежението. А що се отнася до справянето с бежанската вълна, мисля, че за момента властите не са осигурили достатъчен капацитет”, смята той.

Тасев обясни също, че в учението „Граница 2016” са участвали 400 души, а още през миналата година е имало признание, че за последните 12 месеца у нас са били заловени около 40 000 нелегални мигранти, като 2/3 от тях са били задържани във вътрешността на страната. „Появила се е и информация, че системата за охрана и наблюдение на турската граница работи нередовно заради неплатени сметки за ток. Строежът на оградата по турската граница не върви със задоволителни темпове, строи се на 4 пъти по-висока цена от построения от предишното правителство”, поясни той.

По думите му не става ясно и от какви правила за намеса ще се ръководят българските военнослужещи, които парламентът реши да се включат в помощ на Гранична полиция, как ще бъдат екипирани и какви отговорности и задължения ще имат. Съветникът в кабинета на председателя на БСП припомни случая на Динко от Ямбол, който задържа група бежанци и мигранти и чака полицията с часове. „Ако държавата не е на мястото си, ако службите не разполагат с достатъчен капацитет да си свършат работата, другия път ще се появи някой „Янко от Динково” и може да не се разхожда просто с АТВ в гората. Голямата опасност е в това, че когато гражданите започнат да чувстват дефицит на държава, започват да взимат нещата в свои ръце”, категоричен бе той.

Любомир Тасев смята също, че срещите на министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу в ЕС  приличат на пазарлък между 2 страни, притиснати от криза, за чието изостряне и самите те са допринесли. „Сигналът на Европа е бил, че няма нито политическа воля, нито възможност да се приеме икономически мотивирана нелегална имиграция, няма воля и да търпи бизнес модела на трафикантите”, каза той. Според него това не означава, че бежанският поток ще намалее, защото в някои части на света, като Афганистан, Ирак и Северна Африка, дори и без пълномащабна война, животът е достатъчно непоносим.

Съветникът в кабинета на председателя на БСП смята, че българското правителство не поставя значението на въпроса за европейската солидарност с необходимата спешност. „Европа като че ли се опитва да опази Шенген, но това поставя България в някаква буферна зона. В същото време страната ни проявява необходимата солидарност - тя охранява 1 300 километра европейска граница по шенгенски стандарти, но без да е приета в Шенген”, обясни Тасев и допълни, че България е солидарна с ЕС. „Но къде е европейската солидарност и доколко българското правителство изобщо я търси?”, попита още Съветникът на Михаил Миков.

Любомир Тасев коментира и темата за здравната реформа на фона на решението на Конституционния съд за противоконституционност на част от текстовете, свързани с нея. Според него случаят показва, че Конституцията е важна, както и органите, които съблюдават нейното спазване. „Здравната реформа съдържаше елементи, които са неприемливи за мнозинството от българските граждани и разделянето на заболяванията на два пакета - "социално значими" и "социално незначими" е един от тях. Стои и въпросът как ще се определя обхватът на въпросните пакети”, посочи той. Любомир Тасев обясни, че все пак става въпрос за здравноосигурени български граждани, които са си платили здравните осигуровки, и не е редно да чакат при условие, че има капацитет за тяхното лекуване.

На въпрос дали БСП е удовлетворена от публикуваните проучвания на някои социологически агенции за подкрепата на обществото за политическите партии, Любомир Тасев отговори, че резултатът им едновременно удовлетворява и не. „Не удовлетворява, защото БСП винаги е била партия с ключова роля в развитието на България, и трябва да се стреми това да остане така. В краткосрочен план обаче удовлетворява, защото показва стабилизиране на социалистическата партия в труден период за нея”, обясни той. След стабилизиране е хубаво да настъпи растеж и плановете на партията са в тази посока. Той посочи, че има усещане за преодоляване на кризата в БСП. По думите му самите представители на БСП са започнали да звучат повече в сходен тон и конфликтите на междуличностна основа са оставени на заден план. „Нормално е да има и противоположни мнения, но моето усещане е, че те са по-малко в сравнение с преди няколко месеца или година. Надявам се да стават все по-малко, защото от това зависи дали партията ще отговори на това, което искат от нея гражданите и нейните избиратели!”, каза още Любомир Тасев.