Георги Свиленски: Картел за цените на горивата по бензиностанциите вероятно има, но трябва да се докаже от КЗК

Мар 11, 2016 Новини БСП в медиите 0 1046

Цената на винетките е непоносима за българите

„Картел за цените на горивата по бензиностанциите вероятно има, но той трябва да се докаже от КЗК“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски в предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“. Според него в рамките на един град цените по бензиностанциите се различават, но при доставчиците на горива въпросът не стои по този начин. “Складовете или доставчиците на горива са едни и същи, те също продават на еднакви цени и оттам нататък – бензиностанциите, които купуват от тях, поставяйки цените си на таблото пред обектите си, правят този негласен картел. За съжаление, той много трудно може да бъде доказан. Още повече от страна на тази Комисия за защита на конкуренцията, която към момента не защитава интересите на българските граждани“, категоричен е народният представител. Той е на мнение, че с провалената процедура за избор на нов състав на КЗК, премиерът ясно е казал, че иска да работи със стария състав. „Т.е. картелите и монополите да бъдат защитени, за да правят каквото си искат на гърба на българските граждани“, подчерта той.

Свиленски определи цената на винетките като непоносима за българите. Според него тя не отговаря на състоянието на пътищата у нас. „Цената от 97 лв. е отговорност изцяло на кабинета“, каза още депутатът. Народният представител на левицата подчерта, че и сегашното, и предишното правителство на ГЕРБ, води целенасочена политика за унищожението на българските железници, които са по-евтина алтернатива на автомобилния транспорт.

„Въведеното увеличение на скоростта по автомагистралите не е ефективно, защото няма да намали времето за пътуване, но ще увеличи възможността за пътнотранспортни произшествия“, категоричен е Свиленски. Той коментира и проблемите с паркирането в София и разходването на средствата, събрани от синя и зелена зона. Според него столичани нямат доверие на дружеството, което ги събира. „С парите за 7-8 години не е изграден нито един паркинг“, добави социалистът.  

Цялото интервю с народния представител Георги Свиленски можете да прочетете тук.