Ръководството на БСП остро протестира срещу заплахите и обидите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Окт 19, 2009 Новини БСП 0 1763

Ръководството на БСП остро протестира срещу поредицата от заплахи и обиди, които лидерът на ГЕРБ г-н Бойко Борисов отправи вчера в предаването „На четири очи" на Нова телевизия

Ръководството на БСП остро протестира срещу поредицата от заплахи и обиди, които лидерът на ГЕРБ г-н Бойко Борисов отправи вчера в предаването „На четири очи" на Нова телевизия. Грубите квалификации на лидера на управляващото мнозинство - „шайка разбойници, „нещастници", „нагли" обиждат близо 750-те хиляди български граждани, които на 5 юли подкрепиха листите на „Коалиция за България".

Най-тревожното е, че министър-председател на една европейска демократична държава открито заявява „Тази партия ни дърпа назад и ще дърпа държавата докато я има. И е  грешка, че една компартия, която е правила терористични актове, която е убивала хора, която си признава, че цялата тази история е нейна, не е забранена". Г-н Борисов би трябвало да знае, че БСП е партия - пълноправен член на Социалистическия интернационал, най-голямото политическо семейство в света, и на Партията на европейските социалисти. Подобни думи са директна заплаха.

Искаме да припомним на лидера на ГЕРБ, че в продължителната си история БСП е преживяла всичко. Забранявана е през 1924 г. по силата на репресивния Закон за защита на държавата, в резултат на което без съд и присъда са избити хиляди хора от левицата. Сред тяха са изтъкнати интелектуалци като Гео Милев, Сергей Румянцев, Ана Маймункова, изгорена жива в пещите на полицията. Убити са депутати като Тодор Страшимиров, Димо Хаджидимов, кметове и обикновени граждани.

Заплахи за забрана на БСП бяха отправяни и през 1990-те години. Много от силите, които отправяха подобни закани, са отдавна в политическото небитие. БСП нееднократно е давала политическа оценка на драматичните периоди от историята на страната през ХХ век. Крайно време е да извличаме от нея поуки, а не да се търси нова конфронтация. Няма да коментираме личната амнезия на г-н Борисов, който до началото на 90-те години е бил член на същата тази партия.

Съжаляваме, че конгресът на БСП е „развалил настроението" на началника на управляващите. Очевидно, повод за това, е анализът, който бе направен по повод очертаващият се десен, авторитарен и популистки характер на управлението.

Все по-видим е стремежът всяка критика да бъде заглушена, а цялото политическо пространство подчинено, за комфорт на ГЕРБ и неговото правителство. БСП и занапред ще бъде активна и социално-ангажирана лява опозиция, която ще отстоява социалните права на хората, нивото на доходите, принципите на демократична правова държава.