Петър Мутафчиев: Тол-такси, а не винетки, на всички леки автомобили за автомагистралите

Мар 11, 2016 Новини БСП в медиите 0 1025

Всички пътища трябва да се финансират от акциза за горивата

„Трябва да има система от тол-такси, както за леките автомобили, така и за тежкотоварните, за да има справедливост за всички граждани“. Това заяви Петър Мутафчиев, член на Националния съвет на БСП и транспортен министър от 2005 до 2009 г., в предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“. Според него не трябва да се заплащат винетки, а е необходимо въвеждането на система от такси, която да важи за преминаването по магистралите и първокласните пътища за ТИР-ове и само по магистралите – за леки коли.

Бившият транспортен министър е убеден, че всички пътища, които са първи, втори и трети клас пътна мрежа, трябва да се финансират от акциза за горивата. „В България около 60 стотинки е акцизът за литър гориво. Общо от петролните продукти се събират 2 млрд. лева акцизи. Ако сравним цените на горивата в България и Австрия, където данъчната система натоварва по един и същи начин, става дума за ДДС и така нататък, цените са едни и същи, но с 12 евроцента повече. Австрия събира акцизи, т.е. 30% повече, отколкото в България“, обясни той. Мутафчиев допълни, че ако имаме стройна система, направим си добре сметката и съответно, се компенсират тези допълнителни печалби за сметка на акциз, то ние ще имаме само от тази разлика между България и Австрия около 600 млн. лв. допълнително за пътища.

Петър Мутафчиев коментира нуждата от пренасочване на евросредства от строителството на магистрали към това на железопътна инфраструктура, което е и по-скъпо. Според него също железопътният транспорт не е приоритет за управлението, затова върху модерна железопътна система у нас не се работи.

Цялото интервю с Петър Мутафчиев можете да прочетете тук.