Миков пита Митов: Как ще осигурите на българите, живеещи в Одрин, църковно служение на български език?

Левицата чака отговор на това си питане от началото на месец декември 2015 г.

„По какъв начин българското външно министерство ще осигури на българите, живеещи в Одрин, църковно служение на български език”. Този въпрос отправи председателят на НС на БСП Михаил Миков към външния министър на България Даниел Митов. Той подчерта, че левицата чака отговор на това си питане от началото на месец декември 2015 г., когато нейни представители са били на посещение в Одрин по повод поднасянето на цветя пред паметника на екзарх Антим I.

Миков поясни, че по време на визитата си там му е била дадена информация, че Вселенският патриарх Вартоломей I – популярен с връчения му орден "Стара планина" – I степен и в чийто диоцез се намира българската църква „Свети Георги”, ограничава службите на родния ни език и налага използването на гръцкия. Председателят на БСП подчерта, че българите в Одрин са заявили категоричното си нежелание да посещават служения на  гръцки език.

„БСП, Съюзът на Тракийските дружества в България и отделни родолюбиви организации ще продължим да следим този въпрос”, заключи Михаил Миков.