Сергей Станишев: Новото Изпълнително бюро трябва да бъде насочено към реална партийна работа и всеки един от членовете му да върши това, което поема като отговорност

Дек 22, 2008 Новини БСП 0 1856

Новото Изпълнително бюро трябва да бъде насочено към реална партийна работа и всеки един от членовете му да върши това, което поема като отговорност преди всичко

Новото Изпълнително бюро трябва да бъде насочено към реална партийна работа и всеки един от членовете му да върши това, което поема като отговорност преди всичко. С тези думи председателят на БСП Сергей Станишев се обърна към членовете на ВС на партията по време на днешния пленум, на който се избра новото Изпълнително бюро на партията. По думите на Станишев основна задача на новото ръководство трябва да бъде подготовката на предстоящите парламентарни и европейски избори, формирането на партийни позиции и тяхното отстояване в политическия сблъсък с опонентите на БСП. Всеки един от членовете на бъдещото ИБ, трябва да отделя реално и значимо време именно за партийните си функции и дейности, категоричен беше председателят.

Според Станишев в новото Изпълнително бюро на партията трябва да е на лице баланс между приемственост, обновление на състава на ИБ и неговата ясна партийна насоченост. Станишев беше категоричен, че структурата на ръководството на БСП не трябва рязко да се променя. Той подчерта, че е необходимо по- широко представителство на жените в ръководните органи на партията, както и представителството на сдружението на ветераните в БСП. На този етап повечето министри трябва да се концентрират върху ежедневната си работа и да донесат до конкретни резултати от това, което сме поели като ангажимент, каза още Станишев.

По думите на председателя на БСП предизборната кампания, която предстои, по същество вече е започнала. Опозицията, особено извънпарламентарната опозиция, се държи като в кампания най- малкото от началото на тази година, категоричен беше той. По думите на Станишев ГЕРБ е политическата сила, заинтересована в момента от дестабилизацията и от предсрочни избори. Тези опити, на които сме свидетели и които ще продължат, са вредни за страната, не само за управлението, заяви  председателят и допълни - трябва да сме подготвени за сериозни изпитания.

Станишев подчерта, че Висшият съвет на партията е длъжен да работи така, че да създаде всички предпоставки за успешен резултат и за изборна победа на българските социалисти на следващите избори. Имаме основания за оптимизъм, защото според много проучвания дистанцията между основната извънпарламентарна опозиция, която се представя като алтернатива, и БСП се свива, коментира Станишев.

Председателят на БСП каза още, че подготовката на предстоящите избори ще се провежда в значително по- сложна ситуация. По думите на Станишев следващата година ще бъде по- трудна като икономическа среда поради световната финансова и икономическа криза и ще е необходима много голяма мобилизация на управлението – както в изпълнителната власт, така и в работата на Народното събрание. От тази гледна точка е много важно са де премине на ръчно управление на всички процеси, във всички сектори, категоричен беше премиера. Той заяви, че е поръчал на министрите до 29 декември да представят своите индивидуални планове за действие, така че ресурсът, който е подготвен за подкрепа на българската икономика да сработи колкото се може по- рано. Това е основен ангажимент на управлението, подчерта Станишев.

Премиерът коментира, че поради световната криза следващият управленски мандат ще изисква преди всичко ясна политика, ясна управленска визия по какъв начин корабът на България да премине през бурните води, как да се опази здрав, сигурен, в добра кондиция и как да продължи модернизацията на страната ни във всички области.

След провелото се тайно гласуване ВС прие предложените от председателя на БСП членове на Изпълнителното бюро на партията. В неговия състав влизат:

 

Димирър Дъбов, главен секретар на ИБ на ВС, отговаря за организационната работа и работата с местните структури на БСП

 

Антон Кутев, секретар по медийната политика и партийното обучение

 

Евгений Узунов, секретар по кадровата политика и финансите

 

Катя Николова, секретар по изборната дейност

 

Кирил Добрев, секретар по младежката политика и взаимодействието с представителите на БСП в местната власт

 

Кристиан Вигенин, международен секретар

 

Корнелия Нинова, говорител на ВС на БСП, социално-икономическа политика

 

Ангел Найденов, законодателна власт, въпросите на националната сигурност, връзката с парламентарната група

 

Бойко Великов, уставно развитие, политически анализи

 

Ваня Добрева, политика в областта на образованието, работа със структурите на гражданското общество

 

Владимир Топенчаров, работа с обединението на ветераните в БСП

 

Георги Пирински, програмно развитие на партията

 

Дора Янкова, сътрудничество с НСОРБ

 

Мая Манолова, взаимодействие със синдикатите и работодателските организации

 

Михаил Миков, взаимодействие със съдебната власт

 

Румен Петков, коалиционна политика

 

Румен Овчаров, управленски проекти и връзка със столичната организация на БСП

 

Светла Бъчварова, политика за развитие на селските райони

 

Семра Изетова, политика на БСП в смесените райони

 

Стефан Данаилов, пропагандна и издателска дейност

 

 

На заседанието бяха одобрени и работните органи на ВС на БСП.

Комисиите към ВС на БСП са:

  1. Комисия по организационните въпроси и връзки с местните структури на БСП
  2. Комисия  по взаимоотношенията на БСП с политическите партии, синдикатите и структурите на гражданското общество
  3. Комисия по външната политика и международните връзки на БСП
  4. Комисия по подготовката и развитието на кадрите на БСП
  5. Комисия за работата с жените-социалистки
  6. Комисия за работата на БСП с младежта
  7. Комисия за работа с ветераните на партията
  8. Комисия по комуникация и медийната политика на БСП
  9. Комисия по идейно и програмно развитие

 

Съветите към ВС на БСП са:

  1. Съвет по местно самоуправление и регионална политика
  2. Съвет по европейски въпроси
  3. Съвет по социално-икономическа политика
  4. Съвет по законност, ред, правосъдие и борба с корупцията
  5. Съвет по аграрна и екологична политика и гори
  6. Съвет по информационното общество
  7. Съвет по демография и здравеопазване
  8. Съвет по образование и наука
  9. Съвет по култура и духовност
  10. Съвет по национална сигурност и отбрана
  11. Съвет по етнически въпроси, междуетническите отношения и работата на БСП в районите със смесено население

 

 

 

 

 

 

 

Изказване

на председателя на БСП Сергей Станишев

по време на първото заседание на Висшия съвет на БСП,

избран на 47-ия конгрес на партията

 

Уважаеми другарки и другари,

Още веднъж искам да честитя избора на всички членове на ВС на партията и на ОПКК. Нека да си пожелаем успешна работа, спорна и отговорна, за да реализираме задачите, които са поставени пред ВС от 47-ия конгрес на партията. Искам да припомня, че 47-ият конгрес се провежда в края на сегашния управленски мандат и той ясно очерта и в своите позиции основните задачи, които са поставени пред ВС на партията. Освен, че приехме проекти на нова програма, нов устав, което само по себе си е нещо изключително важно според мен за партията, за нейната идентификация, за процеса на реформиране, обновяване на БСП, се приеха и много конкретни политически задачи. Най- общо казано основната политическа задача пред нашата партия е подготовката за следващите парламентарни и европейски избори. Те ще се провеждат в ситуация, която е значително по- сложна отколкото предишните избори поради няколко обстоятелства.

Първо – за тези три години и половина, в които участваме в управлението постигнахме много за модернизацията и развитието на страната. Не само,ч е България стана член на ЕС, но гарантирахме устойчиво и динамично икономическо развитие с годишен темп на растежа над 6% от БВП, с привличане на вече 20 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции, с активна вътрешна инвестиционна работа на българския бизнес, с подобряване на бизнес средата и да подчертаем – с изпълнение на повечето от нашите предизборни ангажименти в социалната сфера. Но не бива да си слагаме розови очила, защото България не може да бъде оазис в условията на световната финансова буря и икономическата криза, която я следва. Затова следващата година ще бъде значително по- трудна като икономическа среда и тя изисква много голяма мобилизация на управлението в изпълнителната власт както и в работата на Народното събрание, за да може да приключим един успешен мандат, независимо от новите трудности и предизвикателства, с които ще бъдем в реалност и в контекст. От тази гледна точка е много важно буквално казано управлението да мине на ръчно управление на всички процеси, във всички сектори. И аз съм поръчал на министерствата до 29 декември да представят своите индивидуални планове за действие – и от гледна точка на инвестиционните политики, и от гледна точка на проектната готовност, и от гледна точка на организационната работа на министерствата, така че да може този голям ресурс, който е подготвен за подкрепа на българската икономика като цялостен пакет, като част от общия икономически план за стабилност, сигурност и развитие да сработи колкото се може по- рано. И това е основен ангажимент на управлението. Защото хората живеят в очакване на нещо несигурно, хората се вълнуват за своите спестявания, за своите работни места, своите доходи, за социалния им статус. И това изисква особена мобилизация от страна на управлението.

Втората особеност е, че тази предизборна кампания, която ни предстои, по същество вече е започнала. Опозицията, особено извънпарламентарната опозиция, се държи като в кампания най- малкото от началото на тази година. И не е спряла с опитите си да дестабилизира ситуацията в страната с една единствена цел – да подготви по- добри условия за своите изборни резултати. И трябва да сме абсолютно наясно, че атаките срещу БСП, срещу управлението, ще бъдат особено ожесточени в следващите месеци. Ние вече станахме свидетели на това как повече или по- малко закономерни протести на едно или съсловие се опитаха да ги организират, манипулират и насочат в определено политическо русло. Този сценарий сме го гледали. И не трябва да имаме илюзии, че политическите ни опоненти ще се опитат да го разгърнат и да го повторят. Затова ни очакват достатъчно сериозни изпитания – политически в следващите месеци. Защото няма да се успокоят, че един опит за създаване на такава нестабилност не е успял. Ще продължат в същата посока. И трябва да бъдем достатъчно откровени, че има една политическа сила, която е заинтересована от дестабилизацията в момента и от предсрочни избори. Тази политическа сила се нарича ГЕРБ. Дори парламентарната опозиция в дясното пространство е в процес на структуриране на своите отношения, евентуално изграждане на коалиции и трябва време. Те не търсят дестабилизация. Да не говорим, че тези опити, на които сме свидетели, които ще продължат, те са вредни за страната, не само за управлението. Но трябва да сме подготвени за сериозни изпитания.

И третото обстоятелство – че резултатите от следващите парламентарни и европейски избори ще бъдат от особено значение за нашата страна. Следващият мандат ще бъде достатъчно труден заради световната финансова и икономическа криза. Той изисква ясна политика преди всичко, ясна управленска визия по какъв начин корабът на България да премине през бурните води, как да се опази здрав, сигурен, в добра кондиция и как да продължи модернизацията на страната ни във всички области. Това е особена отговорност за БСП. И ние сме длъжни, този ВС е длъжен да работи така, че да създаде всички предпоставки за успешен резултат – и за изборна победа на българските социалисти на следващите избори. Днес това е по- реалистична задача отколкото преди една година. Имаме основания за оптимизъм, защото според много проучвания дистанцията между основната извънпарламентарна опозиция, която се представя като алтернатива, и БСП се свива. Това води до голямо изнервяне и от страна на техните лидери и ръководство, и до голямо нетърпение. С това трябва да сме наясно.

В тази ситуация трябва действително много ясен личен ангажимент от всички членове на ВС, които бяха избрани на конгреса. В работата и на ИБ, и в заседанията на ВС, и в работата на съветите и комисиите към ВС, както и на места. Защото когато една партия е на власт като правило партийната й дейност отслабва. Прекалено много ключови фигури, хора от ръководството от ВС са ангажирани в парламентарна дейност, в изпълнителна власт на различни нива. Това трябва да коригираме задължително. Цялата дейност на ВС и на ИБ трябва да са подчинени на подготовката на политически позиции, ясна и реализуема предизборна програма и организационна подготовка на БСП като политическа партия за следващите избори. От това се мотивирам и в предложенията, които ще направя пред ВС по отношение на и структурата, и състава на ИБ.

Какво ИБ ни трябва в този момент. Преди всичко аз винаги съм казвал, че ИБ не може да бъде някакъв сенат в рамките на ВС. Трябва ни ИБ, което е функционално. ИБ, което е консолидиращо ръководството на партията. ИБ, което се занимава с ежедневна работа по подготовка на избори. Защото ако бъдем откровени в предишния период много често на Позитано имаше живот и дейност само във вторник, когато имаше заседание на ИБ. Всеки един от членовете на бъдещото ИБ, ако получа подкрепата от ВС, трябва да отделя реално и значимо време именно за партийните си функции и дейности. Защото както министрите, зам.-министрите, депутатите трябва да са концентрирани в своите задачи в Народното събрание и в изпълнителната власт, ИБ трябва да подготви избори, да формира позиции, да ги отстоява и медийно, и политически в сблъсък с нашите опоненти. И от тази гледна точка смятам, че трябва да се намери реалния баланс между приемственост, обновление на състава на ИБ и неговата ясна партийна насоченост. Всеки етап в развитието на партията изисква различен характер на ИБ. В началото на мандата, когато осем години бяхме в опозиция, беше важна много плътна стиковка между политиките на изпълнителната власт и партийното ръководство, за да не се получи разминаване, да не говорим за конфронтация, защото от това сме страдали в предишни периоди, когато БСП беше отново на власт. Струва ми се, че като цяло с това се справихме и преодоляхме рисковете, свързани с евентуално разминаване. Сега ни трябва много по- ясно партийно, насочено към реална партийна работа ИБ с възможност всеки един от членовете да върши това, което поема като отговорност преди всичко. Защото и участието в състава на ИБ не означава по никакъв начин автоматизъм в място в листите за следващия парламент.

От тази гледна точка смятам, че структурата на ИБ не трябва рязко да се променя. Имам достатъчно добре създадена структура и организация. Наред с това моето предложение ще включва няколко основни елементи. Първо – на този етап повечето министри трябва да се концентрират върху ежедневната си работа, да се концентрират върху работата на министерствата и да донесат до конкретни резултати от това, което сме поели като ангажимент. Второ – вие знаете аз винаги съм отстоявал по- широкото представителство на жените във всички ръководни органи на партията. Смятам да направя предложения в тази посока. Но не самоцелни, а предложения с конкретни отговорности и ангажименти за работа в ИБ. Освен това смятам, че на конгреса при гласуването беше допусната една греша, по- скоро психологическа или морална, тъй като не беше гарантирано представителството на сдружението на ветераните в БСП в ръководните органи на партията. Ние трябва да коригираме това. Това е мое дълбоко убеждение. Защото ветераните в БСП заслужават това отношение. На основат на това предлагам на ВС ИБ да бъде в състав от 20 души плюс председателя на ВС. В тези 20 души, които ще ви предложа е включен и  председателя на парламентарната група. Той по право е член на ИБ, но другарят Ангел Найденов държи да мине през избор от ВС. Това прави общ състав от 20 души на ИБ.