Емил Райнов: Москов, ако не можеш да помогнеш, поне недей да вредиш!

Мар 09, 2016 Новини БСП в медиите 0 1011

Ръководенето на здравеопазването не е проба – грешка, проба – грешка

„Не може Москов година и половина като министър да не осъзнава отговорността, която носи, и да си мисли, че ръководенето на здравеопазването е проба – грешка, проба – грешка. Така че, той когато и да си тръгне, вече ще е късно”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Емил Райнов в ефира на БНР. По думите му, след като законотворческите предложения на този министър са по съдилищата, липсва осъзнаване на това, че министър Москов вече е част от проблема в системата.

„Управляващите, начело с ГЕРБ, също носят отговорност за случващото се в системата на здравеопазването, поради това бе и вотът на недоверие към тях”, заяви д-р Райнов, припомняйки инициирания от БСП през месец февруари вот на недоверие. Социалистът допълни, че колкото повече Москов остава в това правителство, толкова повече с допуснатите си грешки, министърът работи за опозицията.

Зам.-председателят на Комисията по здравеопазване бе категоричен, че вече  никой не вярва на министър Москов, с изключение на премиера. „Дори и колегите от другите парламентарни групи вече не му вярват. Защото година и половина реално нищо не се случи в сферата на здравеопазването, а тази система, в която нищо не се случва – рано или късно ще спре”, коментира д-р Емил Райнов.

Той припомни още как всички, включително народни представители от ГЕРБ, са изказали свои забележки към реформата. „Нямаше колега, на който да не бе ясно какво ще се случи. Но управляващите гласуваха „за” така наречената реформа в здравеопазването. Сега питайте всички – дали някой е усетил нещо да се подобри в здравната ни система?”, попита още зам.-председателят на здравната комисия.

Д-р Емил Райнов констатира, че здравният министър Москов е забравил основния закон на лекарите – ако не можеш да помогнеш, поне недей да вредиш.