Кандидатите за лидерския пост в БСП представиха визията си за развитието на БСП пред делегатите на 47-мия Конгрес на партията

Окт 18, 2009 Новини БСП 0 1478

Не подадох оставка, защото това би било самооценка и оценка за моята работа и за работата на правителството, заяви председателят на БСП Сергей Станишев по време на изказването си

Не подадох оставка, защото това би било самооценка и оценка за моята работа и за работата на правителството, заяви председателят на БСП Сергей Станишев по време на изказването си. Той беше категоричен, че няма да бяга от отговорност. По думите му евентуалната подкрепа на делегатите за кандидатурата му ще бъде подкрепа на предложенията, които е дал в доклада си пред Конгреса. Станишев обеща, че ако бъде избран, програмата му ще бъде изпълнена в рамките на една година и за реализирането й ще бъде даден отчет.

Според лидера на социалистите преминаването към пълен цикъл отчетно-изборни събрания ще задълбочи състоянието, в което в момента се намира партията. По думите му в момента  представителите на БСП говорят за вътрешни проблеми, вместо да работят, за да може партията да е силна.  Бил съм, съм и ще бъда част от Българската социалистическа партия, независимо от изхода на изборите, беше категоричен Станишев.

            До 10.00 часа днес не смятах да се кандидатирам за лидер, заяви Младен Червеняков пред делегатите на 47-ия Конгрес на партията. Той свърза мотото на Конгреса „Сила за промяна"  с личното си убеждение за нужда от промяна в редиците на социалистите. Според него след изборите липсват действия към промяна в БСП. Червеняков добави, че многократно е давал алтернативни решения за политиката на партията, но предложенията му не са намерили почва за развитие.  

Кандидатът за председател беше категоричен, че е защитавал позициите на своите съпартийци по време на управлението на предишното правителство.

Ако гласувате за мен, гласувате за следващия Конгрес, обяви той и заяви увереност, че може да бъде човекът, който да подготви Конгреса.

Сред приоритетите на Младен Червеняков е изготвянето на анализ на 100-те дни управление на новото правителство. Важен  акцент за него е и защита на хората, пострадали от „чистката" в държавната администрация, която по-думите му е по-брутална и от тази, направена по време на управлението на СДС. Той наблегна и на нуждата от работни групи в ръководството на партията, които да се занимават с проблемите на държавата, икономиката, социалната политика и духовната сфера.

В края на словото си Червеняков подчерта убеждението си, че партията трябва да играе водеща роля в страната.    

 Татяна Дончева се изказа остро за състоянието на партията в момента. Според нея Конгресът не може да бъде Конгрес на кървави битки за превземане на  лидерския пост, тъй като доверието в БСП е спаднало до 7-8%. Политиката е състезание на доверие и харесване, каза тя и беше категорична, че хората не харесват БСП. Според Дончева причината за това е в 20-годишният преход, който е ощетил трудовите хора. По думите й в обществото е на мнение, че социалистическата партия е участвала в този процес. 

Дончева заяви, че е нужна не само смяна на ръководството, но и във всички структури на партията. Тя каза, че ще е нужен дълъг период от време за спечелването на доверието на обществото. БСП не може да е партия на солидарността ако е допринесла за разслояване на обществото, заяви Дончева. Тя набеляза своите приоритети за развитието на партията, сред нейните приоритети са разбиването на стената към обществото; грижата за трудовите хора чрез структурите и клубове по места; детайлната младежка политика; привличане на нови членове, които да подкрепят партията чрез лични и професионални качества; работата с обществени и граждански организации. Дончева завърши с думите, че БСП трябва да е партия на победата и да има шампионско самочувствие.   

Участвам в този избор, не защото искам да бъда председател, а защото няма как да не участвам, каза от своя страна Янаки Стоилов. Той изтъкна, че в БСП трябва да има застъпник и последовател на лявата политика, която да изведе партията. Според Стоилов давайки своя глас, делегатите на Конгреса трябва да имат в предвид как ще се възприеме изборът от обществото и как ще се отрази на партията. Човек трябва да притежава значителна професионална компетентност, да има значителен политически опит и да се чувства самостоятелен, за да взима решение,  за да се кандидатира за председател, каза още Стоилов. По думите му част от най-облагодетелстваните от досегашното управление сега са се запътили към новите управляващи, за да извлекат отново облага. Кандидатът за лидерския пост благодари на председателя на БСП Сергей Станишев за това, че в последните трудни години е бил начело на партията.