Корнелия Нинова: От началото на годината са се родили 1500 българчета по-малко – това е демографска катастрофа

Мар 08, 2016 Новини БСП в медиите 0 1476

Президентът се съгласи с предложението на БСП да има КСНС за демографската криза

„Президентът се съгласи с нашето предложение да има КСНС за демографската криза”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова в предаването „Още от деня” по БНТ. Тя припомни, че по искане на левицата в парламента е било прието решение да се представят мерки за справяне с проблема. „Такива бяха внесени в парламента, но за съжаление, никой от мнозинството не им обърна внимание. Затова ние искаме тази тема да стане национална. Защото от началото на годината са се родили 1500 българчета по-малко, в сравнение с миналата. Представете си каква катастрофа е това”, заяви тя и допълни, че ако всички не осъзнаем този проблем, всичко друго няма смисъл.  

Премиерът може да харчи 2 милиарда лева по свое усмотрение, а държавата няма 19 млн. лв. за майките

Корнелия Нинова бе категорична, че средства за справяне с демографската криза има. „Само за първите месеци на тази година има 900 млн. лв. повече приходи в хазната, а за майките няма необходимите им 19 млн. лв. Това е пълен абсурд”, категорична бе тя и припомни, че министър-председателят Борисов има личен портфейл от 2 милиарда лева, които той да харчи по свое усмотрение. Нинова каза също, че ако искаме да задържим майките в България, трябва политиката да е точно обратната на тази, провеждана от ГЕРБ.

Тя представи и международно изследване, което показва от какво имат нужда младите хора, за да останат в България. Според изследването хората на първо място посочват здравеопазването, след него образованието, следват работните места и околната среда. „Хората се чувстват изолирани. Това, което е важно за тях, трябва да стане и важно за нас, политиците”, коментира Корнелия Нинова.   

Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ припомни, че сега се пренасочват средства от държавните към частните училища, замразени са средства за работни места от бюджета, както и тези за всички социaлни плащания. „Младите са посочили за какво искат да се харчат парите от бюджета, като не са посочили абсолютно нищо за магистрали”, каза Корнелия Нинова и бе категорична, че нацията се топи, и ако сега не се направи нещо, няма да има кой да пътува по магистралите. Тя каза също, че младите хора зад граница са посочили, че биха се върнали в страната, когатo се почувстват сигурни в България, на фона на всичко, което се случва в страната в сферата на сигурността.

Социалната сфера не е приоритет на управляващите, защото оттам не може да се краде

Корнелия Нинова каза също, че левицата многократно е отправяла социални предложения, но те не са срещнали никакво разбиране от управляващите. „Едно от многобройните ни предложения бе намаляване на ДДС върху детските стоки, за да се помогне на младите семейства да гледат децата си. Но социалната сфера не е приоритет на управляващите, защото оттам не може да се краде”, категорична бе зам.-председателят на ПГ.

Като добри инициативи за младите хора у нас, Корнелия Нинова вижда и създаване на по-подходяща бизнес среда. „Може да се създаде възможност на младите хора да правят бизнес, без да плащат данъци за 5 години, което е практика в много държави. Би могло да свържем образованието с работата, защото и фирмите имат недостиг на работна ръка. Предлагаме също таксите за образование във висшите училища да намалеят”, каза Нинова. Накрая тя коментира пенсионната реформа, като подчерта, че няма как младите да натрупат стаж, за да получат пенсия, защото не могат да намерят работа.