НС на БСП одобри документите за заседанието на 47-мия Конгрес на партията

Окт 16, 2009 Новини БСП 0 1405

Националният съвет на БСП одобри документите, които предлага да бъдат приети на заседанието на 47-мия Конгрес на партията тази неделя

Националният съвет на БСП одобри документите, които предлага да бъдат приети на заседанието на 47-мия Конгрес на партията тази неделя. Политическата декларация и Резолюцията бяха приети единодушно от делегатите, съобщи на пресконференция говорителят на партията Корнелия Нинова.

В Политическата декларация социалистите дават оценка на резултатите от изборите и посочват слабостите, допуснати в управлението на страната в изминалия мандат. В същото време обаче левицата се противопоставя на спекулациите и опитите на днешните управляващи да очернят изцяло участието на БСП в предишното правителство и да насадят в обществото мнението, че по- лошо управление страната не е имала. „Последните четири години България постигна икономическо и социално развитие, каквото не познава от годините на прехода", пише в Декларацията.

Левицата дава оценка и на развитието на БСП. Посочват се сферите на партийната дейност, които трябва да бъдат подобрени. „Сега се решава въпросът дали БСП ще успее да се запази и утвърди като първостепенна партия не само в преходни условия, а и в бъдеше", е позицията на социалистите. За промяната в БСП партията трябва да се опре на личности с обществен авторитет, професионална подготовка и ясно заявени политически позиции. Единството и приемствеността социалистите определят като ключови за успеха на партията занапред.

В Декларацията се акцентира и върху опасността цената на икономическата криза да бъде платена от хората на труда, от възрастните и социално слабите. Причината за това е липсата на адекватни антикризисни мерки, с които управляващите да защитят българската икономика, работните места и социалните придобивки на хората.

Социалистите заявяват категоричната си воля за промяна. Целта им е да бъде възстановено достойнството и доверието в БСП и да се осигури по- добра перспектива за България.

Резолюцията утвърждава основните насоки на дейността на БСП, въз основа на които партията ще формира политиките си. „В своята нова програма ние предложихме пътищата и политиката за развитието на страната ни именно като активната и социална държава. Предстои ни през следващите няколко години да я отстояваме и провеждаме в условията на опозиция", се посочва в Резолюцията. В документа социалистите определят стъпките за развитие на пряката демокрация, парламентарната дейност и местното самоуправление. Отстояват  политиката за човешко развитие и активната социална държава. Изброяват се и начините за подобряване на вътрешнопартийната комуникация и диалога с обществото.

На въпрос на журналисти, говорителят на партията Корнелия Нинова заяви, че няма други официално заявени кандидати за поста председател на БСП. Тя изтъкна, че от юридическа гледна точка няма пречки да бъде издигнат и друг кандидат за поста по време на самия Конгрес. Това може да стане ако делегат предложи допълнителна точка към дневния ред и Конгресът приеме предложението.