Янаки Стоилов: Без да се реконструира като цяло държавата, няма да има успешни реформи

Мар 02, 2016 Новини БСП в медиите 0 775

Българите очакват някой да ги поведе към икономическо и социално освобождение

„Без да се реконструира като цяло държавата, не може да има успешни отделни секторни реформи. И това, което се прокламира като реформа в здравеопазването, в образованието, дори в съдебната власт, няма да доведе до значителен успех. Не може на парче да променяме”. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в предаването „Още от деня” по БНТ.  Той коментира проекта на управляващите за промени в Закона за съдебната власт, като заяви, че досега при избора на магистратските делегати значително влияние са оказвали и административните ръководители, а сега се дава възможност на самите прокурори и съдии пряко да избират своите представители. „Това от друга страна обаче, може да политизира този процес. Разширяването на избирателния корпус в някаква степен политизира всеки един избор”, подчерта Стоилов. Според него проблемът е по-дълбок и не е в процедурата, в технологията на избора, а в това, че „дори около конституционните промени видяхме сблъсъка на различни кръгове, които имаха конкуриращи се претенции за влияние в съдебната власт”. Зам.-председателят на БСП отбеляза, че много от поддържалите промените са съобщили, че те не са изиграли почти никаква роля и, че няма да променят състоянието на съдебната власт. „Без да се де промени по-дълбоко самата държава и хората, които действат в различните институции, тези прегрупирания трудно могат да изиграят значителна роля. Трябва да се създаде среда, в която тези магистрати да действат като магистрати”, каза още той. 
    Стоилов изрази мнение, че избирането на представителите на парламента във ВСС с две трети от гласовете на депутатите ще доведе до постигане на повече допирни точки между политическите групи. „Не трябва да има голямо очакване, че това ще бъде избор на качеството, а не избор на споразумението”, подчерта той. Зам.-председателят на левицата обвърза темата с това каква държава ние очакваме и посочи, че само 10% от БВП на страната се произвежда от държавни предприятия. По думите му няма как да има просперитет държава, която не участва активно във всички сфери на иконoмиката, на социалните дейности и не се укрепва институционално. „Няма как да очакваме това, което не са свършили другата част от държавата, накрая да го свърши съдебната власт и то тогава, когато ключови представители в нея изразходват повече енергия за съперничество помежду си, отколкото за решаване на общите задачи”, допълни Стоилов. Той подчерта, че колкото и да са различни съд и прокуратура, те имат общи задачи пред обществото. 
    Янаки Стоилов коментира спрените поръчки и заявеното, че ще се намалят цените им. „Как ще се намалят? Като вместо магистрала, строим скоростен път? Ще стане като със зала „Армеец” – намалява се обемът, но тези, които си печелят, продължават да си печелят толкова”, каза още той. 
    По темата за антикорупционния закон зам.-председателят на БСП заяви, че са важни реалните резултати и действия, защото закони има много. „Като не решаваме някакъв проблем, обикновено казваме, че ще създадем закон или комисия. Дайте да действаме, не са ни малко нито законите, нито институциите”, призова Стоилов.
    По темата за МВР той се позова на отчетеното от министър Бъчварова. „Ако тези успешни темпове се запазят, това означава, че до края на годината трябва да сме приключили с престъпността”, каза още той и попита има ли ден без такива криминални прояви, които активно присъстват в медиите. 
    В навечерието на 3-ти март Стоилов каза, че винаги на тази дата трябва да казваме от какво сме се освободили – от османското господство. „Трябва да казваме как и чрез кого сме се освободили – благодарение на участието на Русия и на героизма на българските опълченци. Това е българската история и тя не трябва да е отправена само назад, защото тогава сме се борили за национално освобождение, а днес българите очакват някой да ги поведе да се борят за икономическото си и социално освобождение”, завърши зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.