Георги Търновалийски: В драматичната ситуация днес социалистите сме призвани да спрем мракобесието

„Нашите корени, нашата история ни повеляват да проявим смелост и характер, за да спасим държавата си”, заявява социалистът по повод 72 години от героичната епопея на отряд „Антон Иванов”

„Нашите корени, нашата история ни повеляват да проявим смелост и характер, за да спасим държавата си”. Това заяви депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски пред мемориалния комплекс край яз. Въча, по повод 72 години от героичната епопея на отряд „Антон Иванов”. Стотици социалисти, симпатизанти на левицата и антифашисти отбелязаха с митинг-поклонение пред мемориалния комплекс край язовир Въча 72 години от героичната епопея на отряд „Антон Иванов”. Събитието организираха Градският и Областният съвети на БСП-Пловдив, Сдружение „Памет и бъдеще”, градските и областните структури на Българския антифашистки съюз.

В словото си пред насъбралото се множество народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски припомни десетдневните сражения на партизанския отряд, които се водят през февруари на 1944 г. В неравния бой срещу 18-хилядната добре екипирана армия и жандармерия загиват 121 мъже и жени, младежи и девойки от Антонивановци. „Тези смели българи, повечето от които в почти юношеска възраст, избират смъртта пред алтернативата да се примирят и приемат фашистката власт.

Мотивите на този избор намираме в техния девиз „Смърт на фашизма, свобода на народа”, подчерта пловдивският депутат. По думите му народната свобода, идеята за справедлива власт и солидарни обществени отношения са мощното вдъхновение на хилядите, поели трудностите на партизанския живот и Съпротивата, и загинали за едно по-добро бъдеще. „Няколко месеца не стигнаха на Антонивановци, за да видят обществения и духовен подем на българската нация, проектиран в социалистическото бригадирско движение, развит чрез модернизацията на земеделието и възхода на индустрията”, каза Георги Търновалийски. Той обаче беше категоричен, че социалисти ще пазят спомена за тях, ще почитат паметта им и ще изпълняват заветите им.

Народният представител отбеляза стремежа на различни „модерни апологети и реформатори” да подменят историческите факти и да ги манипулират. „Целта е да лишат младото поколение от памет за събития, които открояват българския дух, дават национално самочувствие и формират критично мислене в подрастващите“, категоричен бе Търновалийски.

В словото си той не спести критики към законите и политиките на управляващата коалиция в лицето на ГЕРБ, реформатори, псевдопатриоти и „лявата“ АБВ. Всичките им действия Търновалийски определи като геноцид над българите, а самият управленски формат нарече „четириглава ламя”. „В тази драматична обстановка днес БСП, като исторически мъдра и зряла политическа сила, има тежката и отговорна задача да спре мракобесието, на което ни обричат фалшивите герои с техните „исторически компромиси”. Ние, социалистите сме носители на хуманната идея и на човеколюбивата философия за обществения ред, в които човекът живее достойно. Ние сме наследниците на социалистическата доктрина за свобода, равенство, справедливост. Нашата 125-годишна история ни повелява да проявим смелост и характер, за да спасим държавата си”, изтъкна пловдивският народен представител, а множеството го аплодира. В заключение Търновалийски каза, че БСП има моралния ангажимент да застане на страната на доброто, така както го правят Антонивановци преди 72 години в местността край язовир Въча: „В този исторически момент ние сме тук, за да почерпим от мъжество, от духа и от примера за любов към родината на партизаните от отряд „Антон Иванов”, които се обрекоха на вечността чрез смърт в името на народа”.

Венци на мемориалния комплекс положиха представителни групи от Батак, Кричим, Перущица, Пещера, Пазарджик. В поклонението се включиха живите партизани ген Димитър Стоилов и Комня Сотирова, както и 102-годишният политзатворник Александър Николов. Цветя на паметника поставиха още Захари Георгиев, член на ИБ на НС на БСП, Атанас Петков, член на НС на БСП, доц. д-р Георги Йорданов - председател на БАС-Пловдив, общински съветници и млади социалисти.

Преди поклонението социалистите от Перущица поставиха цветя на лобното място на 22-ма свои съграждани, загинали в битка срещу фашистката жандармерия край Кричим.