Петър Курумбашев, депутат от левицата: Имаме си първи частен парламент!

Окт 15, 2009 Новини БСП в медиите 0 1318

Интервю на Елица Гилтяй, в

Интервю на Елица Гилтяй, в. 24 часа
 
- Г-н Курумбашев, другарите ви се стягат за конгрес. Каква е атмосферата през вашите очи - като на депутат, който не е член на БСП?
- В парламентарната група темите, свързани с конгреса, не се коментират много, така че настроението не е много по-различно през последните седмици.
- Между другото, не ви ли канят за партиен член?
- Водили сме такива разговори, но засега не съм взел решение.
- БСП обаче сама признава, че това е най-страшната й криза. От добро възпитание ли само не назовавате нещата?
- Преценявам положението от гледна точка на кризата в България, така че за мен днес ситуацията изобщо не е най-страшната. Не можем да я сравним с времената на януари 1997. В днешната ни криза вече се изживяваме малко като западняци, защото 10-ина години вървяхме нагоре и сега за първи път има дръпване надолу, което след година, надявам се, ще отмине. Докато времената преди 12 г. бяха наистина криза - имаше тотално недоверие в управляващата партия, нямаше хляб, нямаше бензин.
- Но в самата БСП днес е по-страшно, защото за първи път и собственият й електорат няма вяра в нея, в елита й. Тя губи легитимността си на морална партия, както признават и социалисти, и политолози.
- Когато една формация е в управление, вътрешнопартийният разговор замира. Бил е задържан 4 години, сега предстои да се проведе. Между другото, това показва, че този организъм е жив, колкото и тежък да се окаже разговорът. Но не може да се продължи напред, ако нещата сега не бъдат изговорени.
- През оставката на Станишев ли минава това БСП да продължи напред? Така твърдят все повече от колегите ви в парламентарната група.
- Исках да чуя нещо по-конструктивно от това, че не трябва да е Станишев. А именно кой трябва да е. Не съм чул до този момент ясни заявки. Пък и този въпрос пак ни води до разговора за личности. До момента виждаме само личностно оплюване, а не съм чул разговори за политика.
Единствената заявка, която е давана за конкретен вид политика, май е от така нареченото Ляво крило в БСП, които говорят с класическите леви послания.
- Ако бяхте делегат на конгреса, щяхте ли да гласувате за запазване на лидерството на Станишев?
- Щях да поискам да видя какви са алтернативите, за да мога да направя информиран избор. Сега изборът е между Станишев и не-Станишев. Много ми е трудно да гласувам за не-Станишев.
- Таня Дончева например не е ли ясна алтернатива?
- Не съм сигурен, че тя консолидира гласовете на тези, които искат оставката на Станишев. От друга страна, не можем да не й признаем, че е от малкото, които са критикували Станишев, докато беше премиер. Много хора си мълчаха тогава, сега се сетиха да дават квалификации.
Мисля, че се дължи едно по-голямо уважение, когато даден човек е бил лидер на партия и особено когато той е бил номер едно в държавата. Това уважение го дължим към президентите Жельо Желев и Петър Стоянов, към Филип Димитров - председател на СДС и премиер, към Иван Костов - също председател на СДС и премиер, към Жан Виденов като председател на БСП и премиер, към Георги Първанов като председател на БСП и президент, към Сакскобургготски, към Сергей Станишев. Тоест имаме 7-8 такива фигури в най-новата ни история, на които дължим уважение като към държавни и партийни лидери.
- Вие като човек от "Ку-Ку", чиято роля при падането на Виденовото правителство добре помним, изпитвате ли това уважение към Жан? Еднакво ли го уважавате с Иван Костов и Станишев?
- Естествено, че нямам равномерно отношение към тези хора и естествено, че има начин да кажеш това, което мислиш за тях. Но ми прави впечатление мащабът на публичното унижение от последните дни към Сергей Станишев. Даже ми прави впечатление и че Бойко Борисов доста поизостана в критиките си към БСП.
- В сравнение със самите социалисти ли?
- Да. А когато нямаш и една критика към Бойко Борисов, а имаш 10 критики към Сергей Станишев, всъщност не разбирам кого от двамата одобряваш и кого подкрепяш.
- Все пак вашата прогноза за неделя?
- Нямам опит в тези конгреси, само веднъж съм ходил като гост. Но ми изглежда, че може да се развие като мач от английското първенство. Първо, там се играе до 90-ата минута и никога не се знае дали този, който е смятан за фаворит, наистина ще спечели мача. Той винаги може да бъде обърнат в последния момент. Освен това най-интересните неща обикновено се случват в допълнителното време.
Искам да участвам в един добър и силен отбор, а не в отбор, който обяснява непрекъснато по медиите как единият, вторият или третият не става. Защото, ако продължаваме да обясняваме, че нашите колеги не стават, как ще обясним на хората защо трябва да харесват БСП.
- Не съжалявате ли вече, че сте в този отбор?
- Не. Моят избор е съвсем съзнателен. Когато се кандидатирах за съветник от БСП, бях наясно, че тя ще загуби изборите в София и отидох на страната, на която ще бъда опозиция на Бойко Борисов. Сега, когато бях мажоритарен кандидат, също бях напълно наясно, че шансовете да бъда избран като такъв са под 5%. Това също е съзнателен избор.
БСП продължава да е единствената нормално, демократично функционираща партия. Включително с всички тези критики към лидера и разговори на висок английски.
Всички останали са партии от класически вождистки тип - вземете и ГЕРБ, и "Атака", и РЗС.
Друго обаче е много по-впечатляващо за мен в парламента. Не знам дали сме 41-о народно събрание, или Първи частен парламент.
Ето тази седмица гледаме законопроект за ползването на земеделските земи, с който ще бъдат облагодетелствани едрите арендатори за сметка на по-малките производители. Преди това беше законът за едрите концесионери на ловни стопанства. Преди него - поправката за културното наследство, която облагодетелства големите колекционери за сметка на защитата на държавния интерес. Преди това пък имахме поправката за нотариусите. В тези 3 месеца виждаме как парламентът се ползва изцяло за частна употреба. До този момент няма сериозен и смислен закон, който да защитава хората, засегнати най-силно от кризата. Нито социален, нито за образование, нито за здравеопазване. След Първа частна банка сега имаме Първи частен парламент...
- Защо се отказахте от битката за кмет на София - бяхте сред номинираните в БСП?
- Не исках да участвам в рисуването на този фоторобот на левия кандидат, което непрекъснато се правеше. Зад такива фотороботи винаги прозира кой точно трябва да бъде кандидатът. А и наистина смятах, че е добре да има класическа партийна кандидатура на БСП. В личен план може и да не ми отива да казвам това, но ако бях аз, атаката щеше да е ясна - толкова са добри и пълни с кадри, че отново бягат през непартийна кандидатура. Точно сега е времето на класическа, червена кандидатура за София, с която да се даде заявка за възстановяването на доверието към БСП и в страната.
Между другото, разбрах, че Синята коалиция ще има кандидат в Дюлево. Щеше да е добре, ако имаха и в София.