БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ обсъди промените в съдебната власт с министър Захариева

Янаки Стоилов: Увериха ни, че в съдебното министерство се работи за промени в процесуалните закони

„Разговорът с министър Захариева засегна освен промените в Закона за съдебната власт, отнасящи се до Конституцията, и редица поставените от нас въпроси. По част от тях се работи в министерството. Очакваме в периода до средата на тази година те да бъдат реализирани”. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов пред журналисти в парламента след среща с министъра на правосъдието Екатерина Захариева. Той каза, че по време на срещата са били информирани за готовността на правителството да внесе в началото на март следващия от конституционната промяна - ЗИД на Закона за съдебната власт. „Това очертава твърде кратък срок на обсъждането на тези важни въпроси в Народното събрание, защото съгласно Конституцията, те трябва да бъдат приети преди края на март, а не само внесени и обсъждани”, обясни народният представител. Стоилов поясни, че в резултат на тези промени ще се извърши разделянето на две колегии във ВСС, ще се подготви процедурата за участието на магистратите в преки избори, чрез който те излъчват представители в квотата на ВСС от съдебната власт. „Поставихме и редица въпроси, отнасящи се до ускоряване и подобряване на правосъдието. За нас е много важно да се подготвят промени в Наказателнопроцесуалния кодекс, които да уредят предварителната проверка, статуса на лицата в досъдебното производство и да избегнат забавяне на съдебния процес”, допълни той. Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подчерта, че очаква до края на април да бъдат внесени  и промени в Гражданскопроцесуалния кодекс, които да засилят контрола върху съдебноизпълнителното производство, за да се предотвратят злоупотреби, каквито съществуват в момента. „Искаме също промени в търговското законодателство, за да предотврати кражбата на фирми и незаконни опити за преразпределяне на бизнеса”, допълни зам.-председателят на БСП.

„Поставихме също въпроса за надзорните функции по линия на ЕС. Тълкуването ни е различно. Според министър Захариева е споделена отговорност, а ние го приемаме като критична оценка за състоянието на съдебната власт и особено на досъдебното производство”, подчерта Стоилов.

Относно темата за отчетност и контрол представителите на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ отново обърнаха внимание, че ВСС все още не е разгледал отчети за дейността на върховния съд и не ги е представил в парламента, а става въпрос за времето от 2014 г.