Мариана Бояджиева: Трябва да има закон, който да гарантира равнопоставеност между половете. Левицата ще подкрепи мерки, които да я гарантират на практика

Левицата има сериозен принос в борбата за правата на жените, категоричен е Янаки Стоилов

„Политиката за равнопоставеността между мъжете и жените трябва да се реализира чрез закон, а не както до момента чрез националната стратегия, която приключи през 2015 г.”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева по време на дебатите за Закона за равнопоставеността между жените и мъжете. Тя подчерта, че днес в Европейския съюз за левите партии, включително и БСП, най-важните цели по отношение равнопоставеността на половете са свързани с насочване на усилията към оправомощаване на жените в икономическо и социално отношение, засилване на техните позиции при взимането на решения и в борбата срещу насилието над жените. „Закони за равнопоставеността между половете вече има в редица държави по света и България трябва да има своя законодателен инструмент за осигуряването на равенството на мъжете и жените в българското общество”, категорична бе тя и подчерта, че липсата на закон влияе негативно и задълбочава някои тревожни тенденции – 14% по-ниско заплащане на труда на жените спрямо мъжете; по-слабо представителство на жените в процеса на вземане на решения и в управлението на фирмите. Народният представител допълни, че липсата на законодателно решение за съвместяването на служебните и семейните ангажименти влияе и на влошаващата се демографска ситуация в страната.

„Предложеният законопроект за съжаление не предлага нова уредба, а утвърждава съществуващата ситуация”, заяви Мариана Бояджиева и подчерта, че левицата ще подкрепи предложения, внесени от неправителствени организации за: създаване на постоянно действаща подкомисия в НС за равнопоставеността между половете; приемане на насърчителни мерки за прилагане на равнопоставеността на пазара на труда; приемане на административни и наказателни разпоредби, които да гарантират изпълнението на закона.

Янаки Стоилов: Левицата има сериозен принос в борбата за правата на жените

„Предлаганият законопроект има добра структура, но няма социално съдържание”. Това заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. По думите му този законопроект е само една административна рамка от длъжностни лица, и институции, които ще приемат стратегии и програми, в които ще се разпределят служебни функции, за да се допринесе при премахване различията между половете и осигуряването им на достъп до равни възможности.

Стоилов подчерта, че основен принос за намиране на законодателни решения в борбата за права на жените в исторически план имат социалистическите работнически движения. „БСП в исторически план има много сериозен принос по отношение на избирателните права на жените и защитата на женския труд и правата на майките”, припомни Янаки Стоилов.

„Използвам случая, за да изразя почит към паметта на Йордан Соколов от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и лично от мое име. Ние бяхме политически опоненти в години, през които думата „политика” имаше повече съдържание, отколкото днес”, заяви заместник-председателят на НС на БСП.