БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подкрепи декларацията за ситуацията по българо-гръцката граница

Кристиан Вигенин: Декларацията е знак, че не може две приятелски страни да се подлагат на такива действия

„ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще подкрепи декларацията за ситуацията по границата ни с Гърция. Тя ще бъде ясен знак и към институциите, и към гръцката страна за първа стъпка към категорична позиция от българска страна, че не е възможно две съседни приятелски страни да се подлагат на подобни действия”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин. Той изрази надежда отсъстващият днес от НС министър-председател и участието му в Европейския съвет да доведе до поставяне на този въпрос както двустранно, в разговори с премиера на Гърция, така и пред институциите в Брюксел, за да се стигне до бързото му решение.

Бившият външен министър Вигенин заяви, че остава съмнение, че има    опит за натиск върху ЕС, защото Гърция допуска  продължаването на тази блокада- да се демонстрира колко тежки са изискванията, които е принудено правителството в Атина да предприема спрямо собствените си граждани.

Кристиан Вигенин направи три предложения: когато отмине острата фаза на кризата,  да се търси гръцката държава за постигане на споразумение по тези въпроси, за да не бъдат допускани повече такива случаи; да се помисли за компенсаторни механизми, включително и на национално равнище при този и подобни на него случаи; България да предложи ЕК да разработи подобрен компенсаторен механизъм, който да бъде гаранция, че малкият и средният бизнес ще може да получават компенсации в такива случаи.

Валери Жаблянов: Важно е да се върне доверието на Балканите

„Вече няколко седмици българските институции и българските частни предприемачи са изправени пред проблем, който ние пропускаме да разгледаме в неговата цялост, и да го поставим в системата от  общите европейски отношения”, заяви от трибуната в НС депутатът от ПГ на левицата Валери Жаблянов. Според него декларацията  е трябвало да бъде направена още по-рано. По думите му трябва да си дадем сметка за причините, които са довели до сегашното състояние на българо- гръцките отношения. Жаблянов заяви, че не става въпрос само за няколко десетки или няколко граждани на Гърция в особено състояние, които са решили да затворят границата. Той поясни, че нашата съседка само преди една година е била подложена на сериозен натиск от ЕК, ЕЦБ и към нея са били предприети редица мерки от финансов, политически и икономически порядък и не бива лесно да забравяме случилото се.

„Доверието между страните на Балканите трябва да бъде възстановено и тогава няма да сме свидетели на гранични блокади”, категоричен бе Жаблянов. Според него в такива моменти не трябва да се дават остри оценки и да се реагира прибързано. Той призова за активни контакти между депутатите от НС на Република България и гръцките им колеги. Според него ако се гледа само към Брюксел за решаване на регионалните проблеми, няма как да се постигне успех и трябва да разчитаме основно на себе си.