Образованието – тема на второто издание на радиопредаването „Червена линия”

Фев 18, 2016 Новини БСП 0 765

Народни представители от БСП ще посочат последствията от „реформата” и ще дадат лявата алтернатива за просветата

Образованието, опитите на правителството за реформа в системата и последствията от промените за българските деца, родителите и учителите, за българската просвета, ще бъдат тема на второто издание на предаването „Червена линия” на вълните на Радио „Фокус”.  

Заедно със здравеопазването, което стана повод за вот на недоверие към кабинета „Борисов 2” и на което бе посветено първото радиопредаване, образователната политика е друг важен акцент в опозиционните действия на левицата. При дебатите по новия Закон за училищното и предучилищното образование Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ бе най-активна в критиките срещу неговите недостатъци, главният от които е свързан с намеренията за пренасочване на държавен финансов ресурс към частните образователни институции за сметка на държавните и общинските училища. Според левицата това ще увеличи недофинансирането на общественото образование и ранното отпадане от клас, особено на деца от социално слаби семейства, в провинциалните райони и малцинствените групи.

Социалистите критикуваха силно и хаоса, който създава правителствената политика по отношение на образователните програми. Отпадането или преместването на утвърдени български автори и важни произведения, опитите за пренаписване на историята предизвикаха и силно обществено недоволство. От ляво предложиха свой алтернативен законопроект – Закон за народната просвета – който целеше съхраняване на добрите традиции в българското образование и възпитателната функция на българското училище, в допълнение към образователната.    

Участници в предаването тази седмица са народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стоян Мирчев и Мариана Бояджиева, които бяха активни в парламентарните дебати по образователния закон. Те ще отговорят на различни политически и експертни въпроси на тема образование и ще представят лявото виждане за това как трябва да изглежда и функционира българската образователна система. Мирчев и Бояджиева ще споделят и очакванията на БСП за това дали смяната на досегашния министър Танев, след серия негови скандални решения и изяви, с вицепремиера Кунева, ще доведе до реална промяна в образователната политика.

„Червена линия” е съвместна продукция на Фондация „Дума” и Радиоверига „Фокус” и се излъчва всеки четвъртък от 17 часа. Предаването е посветено на хората и техните проблеми, на решенията в защита на интересите им, които предлага лявата политика, на идеите на левицата за бъдещето и развитието на България.