Младежката политика е модерната и диалогична врата, която отваря БСП към обществото

Окт 10, 2009 Новини БСП 0 1667

„Вярвам, че след днешния ден младите ще бъдат по-мобилизирани и координирани в единната структура, която ще фокусира енергията на всички

„Вярвам, че след днешния ден младите ще бъдат по-мобилизирани и координирани в единната структура, която ще фокусира енергията на всички. Защото самото създаване на Младежко обединение в БСП  вече е промяна в начина, по който живяхме досега." С тези думи секретарят по младежката политика на БСП Кирил Добрев откри Учредителната конференция на Младежкото обединение в БСП, която се провежда  днес и утре в София. 

Пред повече от 480 делегати от цялата страна Добрев подчерта, че е нужна промяна и в мисленето на младите. Те трябва да спрат да се крият зад широки партийни гърбове и да не позволяват някой да ги мести по партийната стълбица. „Бъдете отборни играчи, вярвайте в себе си и в собствените си възможности. Вашият опит и енергия са нужни на партията, за да бъде тя модерна и силна лява алтернатива в България днес", обърна се Добрев към младите. 

Според него те са хората, които трябва да разбият вредния модел на вътрешни борби и обвинения.  Да покажат на  партията един нов морал, нов подход в работата - работа в екип в името на голямата  идея БСП.

Кирил Добрев не скри, че младежкото обединение не е заслуга единствено на хората, които сега са ангажирани с младежката политика в партията и благодари на всички работили през годините, за да стане факт единната младежка структура на столетницата.

По думите на секретаря на ИБ най-важното е, че БСП е показала потенциала на младите. Той припомни на участниците в конференцията националните младежки срещи и кампании Епизод 1 „Запознай се с нашите идеи" и Епизод 2 „Запознай ме с Вашите приоритети", както и предизборната им кампания „България-ПРЕЗАРЕЖДАНЕ. Благодарение на тези инициативи младите социалисти са създали общност, демонстрирали енергия, компетентност и хъс за работа.

„Презареждане"-то в БСП не се случи, тъй като беше убито в зародиш от собствената ни партия и по стара традиция младите бяха назад в листите,  за да свалят средната възраст. Във всяка нормална партия и държава на границата на два мандата има естествено обновление - на хора, на идеи, на инициативи", категоричен беше Добрев.

Два приоритета пред младежката политика очерта той: да бъде модерна и диалогична врата, която отваря БСП към обществото и да стъпи на широка общност от хора, които работят заедно. 

„На последните избори младият човек беше изключително активен и каза на политиците две ясни неща: „Искам политика на действието и тя да се прави от хора на моята възраст". В това отношение БСП само открехна вратата", сподели Добрев.

Според него сега младите в БСП отворят нова страница и имат стратегическите задачи да помогнат за реалната промяна в партията, както и да бъдат лаборатория за младежки политики, с което да върнат доверието в БСП. Младежкото обединение щяло да постигне тези цели като предложи на партията хора с качества, които могат да носят отговорност и да разработват реални политики.

Пред младежите той подчерта кои са опасностите пред партията-капсулиране, високомерие, затъване в рутина и политически мързел. Според него младите трябва да бъдат горивото и свежият въздух, от който има нужда БСП.

„Виждам младежката организация като голям, работещ щаб, който е в непрекъсната кампания. Част от хората ще вършат организационната работа в изграждането на младежките структури. Други ще поемат експертните задачи и изработването на политики. Знам, че след днешната вълна от популизъм ще има отново много разочаровани млади хора. Изборът е наш. Да ги оставим с години извън политиката или да водим активен диалог с тях. Аз избирам второто", заяви Добрев.

„Вие принадлежите единствено на себе си, а щом днес сте тук - и на партията. Вие не сте мои, не сте на Румен Овчаров, не сте на Румен Петков, нито пък на Сергей Станишев. Вие сте отговорни за действията и решенията си само пред БСП", категоричен е Добрев. Това е вашият шанс - грабнете го и го използвайте. Ако успеете печели БСП, ако не успеете всичко продължава по старому.

Кирил Добрев показа на делегатите пясъчния часовник, който ще  отмерва работата на конференцията им. Посланието му е, че времето не е безкрайно не трябва да бъде похабено.Той предложи на младежите да го подарят на конгреса на БСП на 18 октомври, за да отмерва и неговата работа.

„Защото всички трябва да разберат - за да я има БСП и утре, вие, младите - обединени и с нов морал сте необходими на партията от днес", завърши Добрев.