Емил Райнов: Вотът на недоверие е последната сигнална камбана за предотвратяване на катастрофата в здравеопазването

Фев 09, 2016 Новини БСП 0 1122

АТАКА не са заявявали желание за участие във вота на недоверие, припомни Атанас Мерджанов

„Вотът на недоверие е последната сигнална камбана да предотвратим катастрофата в българското здравеопазване.” Това  заяви пред медиите в Хисаря народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р  Емил Райнов. По думите му проблемите в здравеопазването са много и основният е, че  от 1 април хората ще бъдат разделени. Депутатът подчерта, че левицата многократно е заявявала мнението си за политиката в сферата на здравеопазването, провеждана от управляващите и го е показвала с действията си - гласуването в зала и два пъти сезирането на  Конституционния съд за нередностите в два от законите, по които са образувани и две дела.

Райнов припомни думите на български министър, който си е позволил да каже: „Към тези, които живеят като скотове, ще се отнасяме като към скотове“ и подчерта, че малко хора са му обърнали внимание. Той подчерта и, че прословутата здравна карта ще задълбочи проблемите с достъпа и отново на прицел са  общинските болници. Райнов обясни, че вече има декларации от общински съветници и общински болници, които са притеснени как ще оцелеят в новата нормативна база.

Депутатът от левицата подчерта, че се връщаме в първото управление на Борисов, когато пак е била представена една здравна карта, от която потърпевши са били общинските болници и някои от тях са били закрити, начело с тази в Девин, която след това, с помощта на левицата е била възстановена.

Атанас Мерджанов: АТАКА не са заявявали желание за участие във вота на недоверие

„ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ още в началото на годината отправи писмени покани към всички парламентарни групи, които не участват в правителството“. Така зам.-председателят на групата и говорител на партията Атанас Мерджанов отговори на въпрос относно участието на АТАКА във внасянето на вота на недоверие. Той обясни, че е провел разговор със зам.-председателя на ПГ на АТАКА, след като е станало ясно, че са насрочени първите разговори с БДЦ и ДПС. Говорителят на левицата подчерта, че се е наложило да се повтори писмената покана към АТАКА. „До този момент са проведени два кръга консултации по вота на недоверие, работили са експертни групи по мотивите за него, проведено е и питане и  дебат. Представителите на АТАКА, ако имаха искрено желание във вота на недоверие и да го подкрепят с конкретни действия и мотиви, биха могли да го сторят по най-убедителен начин. Истината е, че до този момент те страняха и по никакъв начин не са заявили  желание за участие във вота на недоверие“, заключи Атанас Мерджанов.