Димитър Дъбов: Освен подмладяване трябва да се спази и принципът на приемственост

Окт 09, 2009 Новини БСП в медиите 0 1256

Интервю на Елица Гилтяй с главния секретар на ИБ на НС на БСП Димитър Дъбов за в

Интервю на Елица Гилтяй с главния секретар на ИБ на НС на БСП Димитър Дъбов за в.24 часа

 

- Г-н Дъбов, трябва ли Сергей да отговори на двамата Руменовци?
- Мисля, че невероятната медийна активност, която няколко души развиват през последните две седмици, не им прави чест. Не искам да фиксирам имена, то се вижда кои тичат от телевизия във вестниците и обратно. Това няма да помогне! Напротив, партията се дразни. На мен всеки ден ми се обаждат от цялата страна, че това не се харесва. Подобни неща се казват в очите. За чест на Татяна Дончева ще отбележа, че тя е единствената, която се е изправяла в залата и е влизала в дебат със Станишев. Така трябва да се води полемика, а не цял ден да си приказваш с него за други работи и после да отидеш да го оплюеш в интервю. Не го приемам за нормално, партията също не го приема, дори го осъжда. Което ще си проличи и на конгреса. Искрено се радвам, че Сергей не отвръща на тези нападки.
- Не са ли обаче прави Петков и Овчаров да се засягат, след като срещу тях има другарски огън? Нормално е да питат защо ги клепат.
- Не знам дали е другарски огън, поне при мен няма информация, че другари ги оклепват. Може би отвън други се опитват да инспирират подобно напрежение, създаване на недоверие в партията.
Сергей не е наивник, нито малко информиран. А е много търпелив Ако реши по същия начин да го направи с информацията, с която разполага, ситуацията може да се обърне много сериозно...
Надявам се, че търпението му ще стигне и няма да направи грешката да даде отговор. За тези 8 години много се ошлайфа. Може да е млад, но не е момче, има достатъчно сила. Характерът му просто е друг, стреми се да прави компромиси, да е кооперативен и това му създава част от проблемите.
На някои се доверява повече, отколкото трябва. Последната година понаруши колективният метод на работа, други му бяха "консултантите" и това безспорно му изигра лоша шега. Случващото се сега е последствие от всичко това.
- След като 10 пъти повтори, че не го е страх от лидерска битка, няма ли сам да предложи такава на конгреса?
- Той ще каже. А на тези, които твърдят, че процедурно било невъзможно, ще напомня, че такъв прецедент има, и то със самия Сергей Станишев преди 8 г. Тогава, след като Георги Първанов беше избран за президент, се свика конгрес и бе избран сегашният председател. Всичко стана много бързо.
- Вие "за" ли сте другата дилема в БСП - депутатите да не са партийни шефове, а председателите с над 2 мандата да се оттеглят?
- Въпросът е дискусионен. Един национален политик, например председател на областен съвет, е по-добре информиран и пълноценен, когато е и депутат. През 1996 г. бяха вземани подобни решения, но не се приложиха. Сега има създадена атмосфера, нека да пробваме.
С мандатността обаче е по-сложно. Не ми е известно по света да има партия с мандатност. За прилагането на такова решение се иска много точен анализ. Чува се вече, че целта е със служебно решение, и то със задна дата, да се изкара председателят на БСП от играта. Но извън този сюжет не знам дават ли си сметка колегите, че това може да доведе до тежки поражения в цялата партия, особено в по-малките общини, обезлюдените и застаряващи райони, където БСП има кадрови дефицит. Имаме и няколко председатели на общински партийни съвети в областните центрове, които са около 40-годишни, но вече направиха два мандата.
Това може да сработи само ако дългосрочно се планира кой ще бъде предложен за кмет или шеф на областен съвет, кой ще стане депутат, как да се подготвят трета група кадри. Затова ми се струва, че ще е пресилено и ще се отрази зле на партията. Ако се брои започнатият мандат и след него се дава възможност за 2-и, вече може да експериментираме.
- Наистина ли ръководство на БСП ще остане без нито едно от лицата от старата гвардия - бюрото да е без депутати?
- Новото бюро вероятно ще е по-малко от досегашното. Ясно е, че парламентарната група ще бъде водеща - там са експертите, капацитетите, познатите лица. Битката сега е в парламента. Докато сме в опозиция, е добре да се направи едно такова стегнато бюро и в следващите 3 години там да се подготвя новата генерация от кадри на партията. Няма нищо лошо в това, вечни хора няма.
- За първи път ще има такова изместване на центъра на тежестта в БСП - тежка артилерия в парламента, а на "Позитано" неопитно и слабо бюро. Не е ли рисково това за единството на партията?
- Безспорен факт е, че в момента всичко най-опитно е концентрирано в групата. Но решенията в партията ги вземат ИБ и Националният съвет, в това число за поведението на БСП в парламента, така че не се измества центърът и не се създават предпоставки за някакво разцепление.
Освен подмладяване обаче при съставянето на новото бюро трябва да се спази и принципът на приемственост. Да не се дава ход на субективното, да няма пробутване на свои хора. Който и да е председател - най-вероятно ще е Станишев, няма да получи подкрепата на НС, ако позволи това. И аз няма да го подкрепя.
- Значи предвиждате бламиране на Станишев от пленума, ако си позволи да направи бюро само от верните му младоци?
- Естествено е, че при тази свръхчувствителност в партията откровените кариеристи, в това число и сред по-младата генерация, няма да получат доверие.
Председателят между другото няма голям избор. Той трябва да формира новото ръководство измежду 150-ина души (членовете на НС), от които 20 сега са сега в бюрото и още два пъти по толкова са депутати. Все пак достатъчно кадърни хора има, за да не се допуснат представители на откровените кариеристи, които напират, за да могат скоро да получат реализация като народни представители или в бъдещо управление на държавата.
- Къде са тези млади кариеристи? В новоучредяващото се младежко обединение?
- Навсякъде ги има. Хора с претенции, но без особено добра подготовка. Има, разбира се, и млади хора, които по-малко говорят и повече работят. Не от всяко дърво става свирка. Да влязат 4-5 от тях, след няколко години да останат двама-трима, които са показали качества и могат да се разиват нататък.
Избор има, трябва да се подкрепи правилният. Да се надяваме, че председателят ще е направил консултации и ще е подбрал този път верните хора. Въпросът не може да се решава еднолично.
- Или, казано с други думи, и да остане председател, Станишев пак ще е заложник на лобитата?
- На този етап той няма алтернатива. Алтернативата на Сергей Станишев е самият Станишев. Така се получава, може би за съжаление. Аз също бих подкрепил друга, по-силна кандидатура за председател, ако има такава. Но оглеждайки се измежду тези, които заявяват желанието си или се въртят като имена в обращение, не откривам по-силно решение. На повечето от тях като на някои стоки в супермаркетите има надпис, че срокът им на годност е изтекъл.
Да, втори сме след изборите - не е добър резултат и някои искат да си изпокъсаме главите, но какво ли щеше да е, ако бяхме трети. Нали на следващите БСП най-вероятно ще е водещата сила, просто защото такива са закономерностите у нас. Или сме първи, или сме втори - или сме в управлението, или не сме. Никое правителство досега не се е повтаряло.
Следователно битката, която сега започва в БСП за власта, има проекция - подготовка на подходящо ръководство и подходящ председател за след 3,5 г., когато тя е с високи шансове отново да е №1.
- Може би важни ваши спонсори не искат това отново да е Станишев?
- Не зная дали са "спонсори", но Сергей безспорно допусна някои грешки. Той продължава и след излизането ни от управлнеието по някои въпроси да не дава ясен отговор, което дразни доста хора. Включително и мен, но пак повтарям, по-добро решение от него в момента не виждам.
- Ще продължавате ли да му пазите гърба като "сивия кардинал" в БСП?
- Да, докато се появи по-готов и с по-добри качества за председател. Но няма да отида да говоря зад гърба му. В лични разговори съм му казвал много неща и продължавам да го правя.
Освен това още през декември миналата година съм му обявил решението си да се оттегля от ИБ след изборите. 12 години съм член на бюрото, човек трябва да знае кога да слезе от сцената. За мен нещата след конгреса приключват, но оставам в Националния съвет и няма да допусна опитите в новото ръководство да влязат хора, които нямат качества