Обединението на жените – социалистки в защита на левите ценности и политики

Фев 06, 2016 Новини БСП 0 798

Ролята на левицата с всеки изминал ден става все по-важна, заяви Катя Николова

Обединението на жените – социалистки в БСП ще защитава левите ценности и политики, за да осигури защита и нормален живот за голяма част от уязвимите групи в България. Организацията свиква Пета Национална конференция, която ще се проведе на 26 март 2016 г., обяви председателят на Националния съвет на ОЖС в БСП Катя Николова. По време на заседанието бяха разисквани  основните дейности за предстоящата конференция. Сред тях са изготвяне на отчет за дейността на НС на Обединението на жените – социалистки, програма за действие на организацията и избор на Национален съвет и председател на НС на ОЖС. Катя Николова отчете основните линии, по които ще се проведе конференцията- в политическия си  доклад засегна  настоящата политическа обстановка в страната и очерта левите политики, по които жените – социалистки ще работят и ще отстояват.

„Ролята на левицата с всеки изминал ден става все по-важна. Ние носим отговорността да защитаваме и представляваме интереса не само на левите избиратели, а на всички онези, които не се определят като леви, но  които имат нужда от  една по-социална и демократична  България”, посочи тя пред събралите се членове на Националния съвет. Катя Николова подчерта ролята на левицата в политическия живот на страната. „Като лява партия в условия на дясно управление, ние имаме за цел да съхраним ценностите на лявото, да съхраним линията, която разделя лявото от дясното, управлението от опозицията. Това е демократичното, честно и отговорно поведение пред мнозинството български граждани в навечерието на годината, когато честваме 125-годишнина от създаването на партията”, каза председателят на НС на ОЖС. 

В доклада си Катя Николова разкритикува управлението на премиера Бойко Борисов и коалиционните интриги на управляващите, клатещи стабилността на държавата и нанасящи вреди на обикновените българи. „Това правителство замрази социалните плащания и обрече на недостойно съществуване стотици хиляди сънародници. Не спази обещанието си да не натоварва бедния човек с непосилни данъци”, категорична бе тя. Николова акцентира и върху други социални теми. „Всички виждаме какво се случва в здравеопазването. Здравноосигурени пациенти ще трябва да плащат за лечение, в противен случай ще им се наложи да чакат, за да се лекуват. Закриват се и болници”, посочи още председателят на НС на ОЖС.

Представители на  обединението от страната споделиха голяма част от тревогите не само пред членовете на левицата, но и пред жителите на своите общини от намаляването на средствата за детско, майчино и училищно здравеопазване и  прехвърлянето на все повече отговорности за тези социални дейности  на общините. Адмирирано бе внесеното от Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предложение за спиране на Закона за образованието, като бе посочено, че той е вреден не само за системата на образованието, но и за цялото ни общество.   Жените социалистки  ясно и категорично заявиха своята позиция по теми като затварянето на малките общински болници, които лишават жителите на  тези населени места от лечение. А затварянето и преобразуването на училища в тях ще доведе до поредното обезлюдяване на цели райони. Демографската криза, бедността и защитата на майчинството, насилието над жени и деца, както и  проблемите, които стоят пред жителите на общините ще бъдат във фокуса на предстоящите събрания на жените социалистки по места. Предложените от тях политики ще залегнат и в  Програмата за действие на обединението, която ще бъде приета по време на Националната конференция на 26 март.