Сергей Станишев: Стоте дни за политическа толерантност свършват

  Господа управляващи, стоте дни за политическа толерантност свършват

 

Господа управляващи, стоте дни за политическа толерантност свършват. Призоваваме ви да спрете да използвате Народното събрание като инструмент за прокарване на корпоративни интереси! Обърнете се към реалните проблеми на хората и работете за тях! С тези думи председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев се обърна към управляващото мнозинство от парламентарната трибуна.

Станишев изрази тревогата на левицата, че икономическата криза в България продължава да се задълбочава. На фона на оптимистичните прогнози на международните финансови институции за край на финансовата и икономическата криза, макроикономическите показатели на страната ни сочат тендеция за свиване на БВП с над 6%, ръст на безработицата до 10%, намаляване на преките чуждестранни инвестиции. По думите на Станишев тези показатели налагат пълна, кризисна мобилизация на всички държавни институции.

Въпреки това обаче парламентът продължава да не работи за хората. Приемат се закони в интерес на конкретни групи, свързани с ГЕРБ. Станишев деде за пример Закона за лова, внесен при безспорен конфликт на интереси, който предвижда обезличаване на Ловно-рибарският съюз. Законът за културното наследство прокарва лобистките интереси на част от държателите на антики със съмнителен произход. Според лидера на БСП Законът за собствеността и ползването на земеделските земи обслужва интересите на едрите ползватели и арендатори на земеделски земи на принципа „Тези, които имат да им се даде още". Законът за нотариусите дава възможност на народните представители-нотариуси да запазят нотариалните си кантори, една от които се оказа замесена в имотна измама. Всичко това по думите на Станишев рязко се разминава с обещаните от премиера Борисов за откритост и прозрачност и отказ от неправомерно обвързване със скрити икономически, политически и други интереси.

Председателят на ПГКБ изтъкна, че правителството продължава да не захранва Народното събрание с проектозакони. По думите му изпълнителната власт се крие зад законодателните инициативи на отделни депутати и бяга от ясно изразяване на позиции. „Правителството се занимава с празнично-представителни ритуали по откриване на обекти, направени по време на предишното управление, вместо приоритетно да приеме и да започне да реализира антикризисна програма", коментира Станишев.

Бившият премиер изрази възмущението на левицата от факта, че проектът за бюджета за 2010г. се готви "на тъмно", без публично обсъждане. Като особено тревожно Станишев определи фактическото намаляване на средствата за здравеопазване и образование. „Министърът на финансите ежедневно експериментира върху нервите на българите и непрекъснато генерира идеи за ръст на данъчното бреме - акциза на цигарите, на алхокола, а от там и скок на цените на стоките", предупреди Станишев.

 

Пълния текст на Декларацията на ПГКБ може да изтеглите от тук >>>