Мерджанов към Бъчварова: Скандално е намерението ви да отделите 580 млн. за тунинговане на личните карти

Системата, която ще произвежда документите ще се превърне от децентрализирана в централизирана, което допълнително ще затрудни българските граждани

„Всички сме свидетели на хроничната финансова недостатъчност на МВР. Намерението на министерството да отдели 580 млн. лв. за нови лични документи звучи скандално при тези условия”. Така зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на БСП Атанас  Мерджанов се обърна към вицепремиера Бъчварова по време на днешния блиц контрол, Той обясни, че това важи в особена степен след като става ясно, че изискванията на обществената поръчка са както набавянето на хардуер и софтуер, така и строителство на ново предприятие за производството на новите лични документи, които ще съдържат чип по желание на българските граждани. Според него става ясно, че системата, която ще произвежда документите ще се превърне от децентрализирана в централизирана, което допълнително ще затрудни българските граждани.  

Атанас Мерджанов попита доколко ще са защитени личните данни на българските граждани, предвид появилите се информации за апетити на чужди фирми за достъп до тях, напр. при изработването на пръстовите отпечатъци, както се заговори напоследък в сферата на здравеопазването. Той зададе и въпроса- абсолютно необходим ли е подобен грандиозен разход, на фона на целия бюджет на министерството,  предвид орязването социалните придобивки, намаляването на заплатите и редица други финансови необходимости, които съпътстват работата  и функционирането на МВР.

„580 милиона макар и за 11  години за тунинговането на личните карти е съвършен лукс”, категоричен бе Мерджанов и допълни, че едва ли служителите на МВР могат да приемат това за нещо нормално.  Той попита защо след като за изпълнението на този проект ще бъдат използвани главно оперативни програми-  не се използват средствата от тях за други така необходими дейности в МВР. По думите му това е един от основните проблеми на МВР -  не се  прави оптимален план за дейността му.

Мерджанов поиска  информация в кои държави е въведена тази практика и каква ще е цената на всеки български документ, която българските граждани ще плащат. Говорителят на левицата предупреди, че 20% ще бъдат осигурени от държавата за започване на всички дейности по изпълнение на обществената поръчка, както и че ще има обжалвания, преплитане на интереси и съмнения за сигурността на българските лични данни.