БСП: Управляващите си запазиха възможността за безнаказана фалшификация на изборите

НС отхвърли предложението на левицата за криминализиране на фалшифицирането на изборни протоколи 

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предложи в Наказателния кодекс да се допълни, че квалифицирани документни престъпления са и фалшифицирането на протоколите от изборите. Депутатът от левицата Филип Попов обясни, че предложението на БСП цели въвеждане на мерки за ограничаване на възможността за поправяне и дописване на протоколите за установяване на резултатите от гласуването, съставени по реда на Изборния кодекс. „Това изменение ще доведе до търсене на наказателна отговорност на лицата, които изменят официалните документи, установяващи изборния резултат след края на изборния процес”, подчерта Попов. По думите му от изменението ще има превантивен ефект и ще гарантира обективността и честността на изборния процес. „Ненаказуемостта на тези деяния води до разрушаване на устоите на демократичността и държавността в България и поставя под съмнение гарантирането на конституционно установеното избирателно право на гражданите.

Попов подчерта, че от последните местни изброи е видно, че всеки 9 от 10 протокола са били подправяни. Депутатът от БСП заяви, че управляващото мнозинство не е приело предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ по една определена причина. Попов изрази мнение, че това е свидетелство за оставяне на отворена врата за бъдещи безнаказани злоупотреби от страна на управляващите.

ОТ ГЕРБ обвиниха за фалшификацията на протоколите 70 годишните членове на секционните избирателните комисии. Срещу това изказване остро възрази депутатът от БСП ЛЯВА БЪУЛГАРИЯ Георги Божинов, като заяви, че е недопустимо вината за фалшификация да се прехвърля единствено върху по-възрастните  членове на комисиите.