Острото говорене в партията оставя единствено огорчение у нейните членове

Окт 07, 2009 Новини БСП 0 1650

  Членовете на БСП в страната са притеснени, че фигури в партията  със своето влияние и поведение могат да употребят БСП

 

Членовете на БСП в страната са притеснени, че фигури в партията  със своето влияние и поведение могат да употребят БСП. Това свое впечатление сподели председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев преди началото на Градската конференция на БСП-София. Лидерът на социалистите изтъкна, че острото говорене в партията трябва да става на нейните форуми. В противен случай като впечатление сред членовете и симпатизантите на левицата остава единствено огорчение. Според Станишев в партията може да се спори за политики, за начина на тяхната реализация, в това число и за личности и за кадрово развитие. Когато обаче всеки действа като че ли сам за себе си, това не създава впечатление за отбор и трудно БСП може да бъде възприемана като силна опозиция.

Лидерът на БСП беше категоричен, че не е избягал от нито една битка. „Понякога се налагаше да поемам битки, които не са чисто мои - в това число в не малка степен и предизборната битка с днешния министър-председател, защото нямаше много други желаещи. И днес хора от БСП, които са доста критични, вместо да работят като фигури от опозицията, тичат в Министерски съвет, за да водят свои договорки", каза още Станишев.

 „Срещу никой от БСП не съм работил и не работя с непочтени методи. Не съм организирал заговори и не го правя, не правя и някаква специална организация за конгреса, което не важи за други хора", каза още лидерът на БСП пред съпартийците си. Станишев посочи, че на БСП е необходима консолидираща фигура, каквито в партията не са много. „Сигурно и в мен е разклатено доверието, наясно съм с това", заяви Станишев. Той отбеляза, че не си е подал оставката като председател на БСП след загубата на изборите, защото не смята, че това е полезният ход за партията и добави, че има достатъчно самочувствие да се кандидатира за лидер. „Ако мислите, че обикалям страната, за да си гарантирам подкрепа на конгреса, се заблуждавате", добави Станишев. Той посочи, че се среща с партийните членове по места, за да ги чуе и те да получат отговор на въпросите си лично, очи в очи, а не чрез медиите.

Според председателя на БСП днес е важно да се защитят две позиции. Първата е социално-икономическото развитие на страната и резултатите, които бяха постигнати през последните четири години. Втората е левицата да бъде силна опозиция и да разшири своето влияние в следващите две години до местните избори.

„Никак няма да е лесно на Георги Кадиев като наш кандидат за кмет срещу министъра на образованието и науката", отбеляза Станишев и добави: „Важно е да му дадем пълна и ясна подкрепа". Според лидера на БСП нещата около кампанията можеха да се изнесат малко по-рано и да се говори по проблемите на София. „Няма време за повече вътрешни спорове или колебания. Изборите в София са изключително важен тест за БСП", заяви Станишев и увери своите съпартийци, че ще даде всичко от себе си за добър резултат на социалистите в София.