Бюджетът за следващата година се приема непрозрачно

Думите на Симеон Дянков, че слабо се интересува от това какво ще се случи с Булгартабак са  национално предателство, заяви Корнелия Нинова   Бюджетът за следващата година се приема в условията на пълна непрозрачност и неизвестност - нито за браншовите структури, нито за хората, нито за депутатите

Думите на Симеон Дянков, че слабо се интересува от това какво ще се случи с Булгартабак са  национално предателство, заяви Корнелия Нинова

 

Бюджетът за следващата година се приема в условията на пълна непрозрачност и неизвестност - нито за браншовите структури, нито за хората, нито за депутатите. Добре е Симеон Дянков да се запознае със структурата на българската икономика и да предложи ясни мерки за излизане от кризата. Това заяви в парламента депутатът от Коалиция за България и говорител на БСП Корнелия Нинова.

От левицата за пореден път се обявиха срещу повишаването на акцизите върху цигарите и алкохола, както и срещу идеята на министъра на финансите за шоково увеличаване на възрастта за пенсиониране на жените. Предлаганите от министър Дянков мерки са опасен експеримент в икономиката, излъчват несигурност и некомпетентност, заяви още Нинова. Тя добави, че Симеон Дянков не поддържа диалог с браншовите организации и влиза в противоречие дори с колегите си министри.

Според Нинова предложението, което е залегнало в бюджет 2010, за повишаване на акциза на цигарите, алкохола и горивата ще доведе до увеличаване на контрабандата в сивия сектор и ще засили кризата. Депутатът изтъкна, че целите, които си поставя министър Дянков - да събере 130 млн. лева повече от увеличаване на акциза на цигарите и 50 млн. лева от акциза на алкохола няма как да се случат, защото практиката от 2007 година насам показва, че при всяко увеличение на акцизи, приходите от контрабандата се вдигат с 10% годишно.

Нинова напомни, че момента цигареният бранш осигурява годишно около 2 млрд. лева приход в бюджета. "Ако загубим 10% от това са 200 млн. лева загуба, при положение, че искаме да спечелим 130 млн. лева", коментира Нинова и добави, че това което прави министърът, няма нито политическа, нито икономическа логика. Правителството обявява мерки за борба с контрабандата, а на практика я стимулира, обявява антикризисен план, а предприема прокризисни мерки. Правилните мерки според социалистите е да се противодейства на контрабандата. Дори намаляването й наполовина би донесло близо 350 млн. лева приход в бюджета.

Думите на Симеон Дянков, че слабо се интересува от това какво ще се случи с Булгартабак Нинова оцени като национално предателство. Тя посочи, че "Булгартабак Холдинг" внася в бюджета 1,3 млрд. лева годишно от акциз и ДДС, а в цигарените фабрики работят над 3 000 души. Мерките, които управляващите предприемат ще постигнат фалирането на "Булгартабак", което на практика означава вакуум в бюджета от 1,3 млрд. лева. Едновременно с това ще падане и цената на "Булгартабак Холдинг" до жълти стотинки, в момент, когато правителството обявява процедура за приватизация. Според социалистите не е справедливо увеличението на акцизите за цигари и алкохол да се поема от българските граждани.

По думите на Нинова увеличаването на акциза нарушава договорки с Европейския съюз. Договорено е увеличение за 64 евро за 2010 година, а не за 76 евро, каквото се внася днес в Министерски съвет. Депутатът от левицата изтъкна, че дори Съветът на министрите обсъжда отлагане на това повишаване, тъй като то се явява прокризисна мярка - увеличава инфлацията и сивия сектор и намалява покупателната способност. „Да се посочват като причина договорките с Европейския съюз, е лъжа", категорична беше Нинова.