Михаил Миков: Предаването „Деконструкция” е свалено заради критиките към президента и премиера

Лидерът на БСП се позова на акт на СЕМ за установяване на административно нарушение

„Предаването „Деконструкция” по БНР е свалено заради критиките към президента и премиера”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков, който присъства на инициираното от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ изслушване на ръководителите на СЕМ, БНР и БНТ в комисията по култура и медии в НС. Той се позова на предоставения  акт на СЕМ, наложен на БНР, за административно нарушение. В отговор на това Миков предостави на присъстващите писмо от Съвета до него, в което се казва, че органът не е разглеждал случая с предаването „Деконструкция”, както и че не е налагана административна санкция на БНР. „У публиката се създаде впечатление, че става въпрос за нарушение на закона по повод на „Деконструкция”, най-вече в частта му за осигуряване на плурализъм. После се оказа, че СЕМ не е вземал такова решение, а председателят си е позволил да сугестира българските зрители и слушатели с позиция, която не е позиция и констатация на СЕМ”, каза още лидерът на БСП. Той изрази мнение, че от „няколко години на това предаване му се търси цаката” и дори е създадено паралелно такова – „Конструкция”, което обаче се е оказало изключително слабо.

Миков заяви, че сваленото предаване по БНР е изключително лош сигнал за случващото се в обществените медии. „Не стига, че частните медии във висока степен са зависими от парите и корпорациите, а обществените медии, за които данъкоплатецът плаща- и в тях се прокарва линия, която да устройва тези интереси”, каза още той.

Мариана Бояджиева: Обвиненията за липса на плурализъм са абсурдни за предаване, което има открити линии за слушателите

„Като народни представители за нас беше важно да си изясним кои норми са нарушени при подготовката и излъчването на предаването и има ли белези на цензура в авторските предавания при налагане на санкциите за свалянето им от програмната схема”. Това заяви депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАСРИЯ и член на комисията по култура и медии Мариана Бояджиева. Тя разкритикува искането на депутатите от ГЕРБ да прекратят дискусията с мотива, че темата е била обсъждана в 42-то НС. „Обвиненията за липса на плурализъм звучат абсурдно за предаване, което в голямата си част предоставя открита линия за граждани, които да могат да изкажат своето мнение. Трябва да бъдем солидарни в защита на свободата на словото и правото да говорим свободно”, категорична бе Бояджиева.