Петър Димитров: Орязването на проекти на общини е прокризисна мярка, вместо антиризисна

Вдигането на акциза на цигарите много прилича на ергенския данък Народните представители да създадат един добруджански минипарламент, заяви на вчерашната среща на депутатите от Добричка област народният представител от „Коалиция за България" Петър Димитров, която се състоя в Ген

Вдигането на акциза на цигарите много прилича на ергенския данък

Народните представители да създадат един добруджански минипарламент, заяви на вчерашната среща на депутатите от Добричка област народният представител от „Коалиция за България" Петър Димитров, която се състоя в Ген. Тошево по покана на кмета Димитър Михайлов.

„Парламентът вече трети месец не може да стартира истински, тъй като новите управляващи нямат достатъчно опит. От тази гледна точка е добре да работим заедно. Освен това се забелязва една тенденция при новото управление - да орязва проекти, които са стартирали. Това, според мен, е прокризисна мярка, вместо антикризисна. Държавата по време на криза трябва да се активизира, да харчи повече, за да компенсира свиването на пазара. Затова аз съм категорично против да свиваме проектите. Не храня обаче никакви илюзии, че решенията ще се вземат от новото мнозинство, но е добре да се ползва и капацитета на всички народни представители" - заяви още П. Димитров.

„Страхувам се, че нямаме срещи депутатите от Добричко, става дума за целеви срещи. Може би е добре народните представители да се виждаме поне веднъж на месец в Народното събрание и да консолидираме политиката си в региона" - добави П. Димитров. Трябва да се разберем за приоритетите за Добричка област, смята още той.

Диалогът за приоритетите трябва да се случи преди обсъждането на бюджета. „Дори за Добрич управляващите нямат яснота по какво ще работят. Имаше много обещания по време на изборите. В условията на криза трябва да определим приоритетите за областта" - каза още П. Димитров, който вижда това в привличането на инвеститори и съживяването на икономиката на региона. Става дума за стартирането на индустриалните зони в Добрич и Ген.Тошево, да има по-силна регулация в туризма. „Други въпроси пред Добричка област е дали ще се заложи на газа, който минава през областта и да се изграждат малки газови централи, как ще се развиват ветрогенераторните паркове" - коментира П. Димитров. В енергийния аспект, той добави, че не бива в Добруджа да се прекалява с културите за биогорива, тъй като така може да се застраши зърненият баланс на страната.

„Трябва да се осигури достатъчно вода на населението в Добричка област. Освен подземното изпомпване на вода, има и източници от съседни региони" - каза още П. Димитров.

„Вдигането на акциза на цигарите много ми прилича на ергенския данък. Сега облагаме пушачите, въпреки че аз не съм такъв, с много повече от договореното с Европейския съюз. Това означава, че искаме да прехвърлим тежестите на кризата върху пушещите и да кажем, че те, като имат зависимст, ще решим кризата с техните пари. Смятам, че не е разумен политически и социален ход. Все е едно е да обявим данъчна война на 50 процента от българите. Данъците трябва да са справедливи" - каза още П. Димитров.

На срещата в Ген. Тошево бяха представени проблемните проекти и други належащи проблеми. Общината работи по 13 проекта през периода 2008/2009 г. За още осем  очаква одобрение.

Също вчера депутатът от «Коалиция за България» Петър Димитров имаше приемен ден за граждани в Генерал Тошево.

Той определи срещата като продуктивна. Заяви, че е поел ангажимента да провери няколко проекта, които са свързани с министерствата на социалната политика и това на регионалното развитие.

П. Димитров възнамерява да се запознае с проблемите на общините на място, като ще съчетава посещенията си с приемни дни.