Атанас Мерджанов: Правителството води политика на несъгласие с българските граждани

Янр 19, 2016 Новини БСП в медиите 0 2721

До две седмици се надяваме да бъде ясна темата на вота на недоверие

„Ярката опозиционност на БСП е видна в категоричността на нашите преценки по действията на правителството и отделни министри и продължаване на несъгласието с конкретни алтернативни законови инициативи”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията  Атанас Мерджанов в предаването „Още от деня” по БНТ. По думите му в тази посока ще са насочени и действията на левицата в началото на тази година и вотът на недоверие е първата реална стъпка в реализацията на този тип поведение.  Мерджанов заяви, че начинът, по който са подходили представителите на ПГ на ДПС и БДЦ, е доказал, че има сериозна критична маса от недоволство към действията на правителството в редица сфери.  Той подчерта, че левицата не клони към варианта за вот на недоверие за цялостна политика, защото тя би създала комфорт на правителството за 6 месеца. Говорителят на левицата обясни, че консултации предстоят и с останалите колеги от други парламентарни групи.

Мерджанов заяви, че намеренията на представители на РБ да демонстрират надежда за опозиционност не кореспондират с категоричните намерения на БСП и отношението й към действията на правителството от самото му начало.  „Следващите седмици остава да видим доколко заявената декларативност ще остане последователна.  Надявам се в близките две седмици окончателно да бъде уточнена темата за този вот и да бъде приключена процедурата по събиране на подписите”, заяви той.

Политиката, водена от ръководството на патрията, трябва да бъде подкрепена

Мерджанов обясни, че предстои в събота НС на БСП да конкретизира датата и мястото за провеждане на Конгреса през втората половина на месец април. По думите му трябва да бъде проведена и сериозна дискусия, която да даде усещането за алтернатива и за доверие у българските граждани, че една политическа сила в България може да промени нещата. „Няма значение какви ще са кадровите решения – важен е курсът, който е поела левицата, а именно несъгласие с неолибералния модел на развитие на България от последните 15 години, с водената сега дясна, подчертано либерална политика”, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. По думите политиката, която води и ръководството на партията, и на парламентарната група достатъчно красноречиво показа несъгласието си с водената в държавата политика. "Тя трябва да бъде подкрепена, защото това е основното”, категоричен бе той.

Силна левица не може да има без БСП

„Едно трябва да е ясно – силна левица не може да има без БСП. Това се доказа в последните 25 години”, заяви Мерджанов. По думите му за това трябва партията да се стегне, да е наясно кой представлява, как взима легитимно решенията, как простира своите действия с коалиционните си партньори в БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и търсене на нови съмишленици за други важни решения, за политиката , решена на Конгреса.  На въпрос за търсенето на партньорство с АБВ, Мерджанов отговори: „Докато АБВ участва в дясно правителство, ние няма как да постигнем съгласие за типа управление на държавата".

По повод предстоящите президентски избори, той заяви, че не е моментът сега да се поставят въпроси за президентска кандидатура, при положение, че пред българските граждани има по-сериозни проблеми като здравеопазване, образование, енергийни помощи.

Държавата не осигурява на българите нужната сигурност

„Факт е, че хората все по-често усещат необходимостта да се самоорганизират, за да решават проблемите си, защото явно държавата отсъства и не може да им осигури сигурността, която те искат, за която плащат данъци и която е нормална за европейските демократични държави”, заяви Мерджанов по повод доброволните отряди. Той заяви, че стабилността, за която парадира правителството до края на 2015г. сега отсъства. „Ние живеем в една изключително нестабилна държава, след като самите граждани се тревожат за физическата си сигурност”, коментира той. Според него професионалното ръководство на МВР не се справя. По думите му Борисов много добре е трябвало да знае какъв риск поема с назначаването за министър на Бъчварова, а политическата отговорност се носи от кабинета.

Мерджанов припомни, че няколко месеца безработни граждани са имали възможност да се включат в доброволчески групи, които със съдействието на представители на областните дирекции на МВР са успявали да бдят за сигурността на най-отдалечените населени места.  По думите му това е просъществувало няколко месеца и е дало хляб на много хора по времето на кабинета Орешарски, но за съжаление тази добра инициатива е била отменена от правителството на „Борисов” 2. „Подобни инициативи  имат значение, но водещото място трябва да е на държавата, на МВР”, заключи Атанас Мерджанов.