Михаил Миков: Ежедневно доказваме на хората, че ги представляваме

Янр 17, 2016 Новини БСП в медиите 1 1205

Вотът на недоверие е най-добрият индикатор по остта опозиция-власт

„Ежедневно доказваме на хората, че ги представляваме, когато се увеличава възрастта за пенсиониране, когато дори и да си здравноосигурен се приемат закони, които казват, че пак ще плащаш, като отидеш при лекар, или ще чакат”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в ефира на Бтв. Той е на мнение, че в областта на образованието оскъдният ресурс трябва да бъде насочен към държавните и общинските училища, а не към частните. „В областта на МВР, където не само проблемите с престъпността тормозят българите, а те не знаят колко от тези пари за бежанци, които трябва да предостави ЕС на Турция, ще плати България и колко бежанци ще приемем. България, Хърватска и Румъния стават ли втора буферна зона извън Шенген? Това са темите, които ние искаме да поставяме, а управляващите да дават отговор”, обясни Миков.

Според председателя на БСП е смешно да приемаш отправените критики като посегателство срещу националната сигурност. „Става въпрос за факти и безпътица пред служителите на МВР и голяма демотивация, а те имат високия дълг да се борят срещу престъпността”, подчерта той. По неговите думи служителите не знаят утре при какви условия ще протече службата им. „Тези упражнения с тях периодично се повтарят. Онзи опит да бъде направена  промяна зад гърба им сериозно подрони доверието на служителите на МВР в политическото ръководство, че то може да се справи с тежките предизвикателства”, допълни Миков. Той е категоричен, че в този скетор има провал на политиката на правителството. „То се вижда и усеща на улицата”, поясни той и даде пример със с.Попово, където около 200 души са наводнени от излязла река, а няма почти никаква реакция от тези, които трябва да реагират и вземат мерки. "Знаехме, че ще вали сняг, че температурите са високи и той се топи. Знаем и, че има рискове от наводнения. Каква е реакцията?”, попита председателят на БСП.

Вотът на недоверие е най-добрият индикатор по остта опозиция-власт

Михаил Миков заяви, че БСП провежда консултации за внасяне на вот на недоверие. „Очакваме ДПС да изчисти и даде доказателство за своята опозиционност. Ще продължат обсъжданията по мотивите и с БДЦ. Вотът на недоверие е най-добрият индикатор по остта опозиция-власт”, коментира той. 

Според председателя на БСП чрез ранното поставяне на разговора за президентски избори се правят опити за изместване на сериозните теми – здравеопазването, престъпността, нестабилността, икономическата криза и отражението й върху България. „Преди да стигнем до президентските избори трябва да се изясни каква политика ще се провежда в България, за да се спре тази черна серия и да се отклони страната от тази посока, доведена до тук от дясното управление”, каза още той. „Ние унищожихме страната си и когато имахме възможност да запазим шансовете си на технологичен лидер в ядрената енергетика на Балканите, ние политизирахме Белене и го унищожихме”, коментира Миков. Според него може да се окаже, че след 10 години България, единствената ядрена държава на Балканите преди 30-40 години, да изгуби и това.

„Винаги, когато управлява Борисов, има скандали със SMS-и, записи, записващи се съдийки и затъват в обяснения кой на кого пратил и какво имал предвид”, коментира Миков и допълни, че животът на хората иска други отговори. „Как живеят те днес и ще живеят ли по-добре утре”, обясни той.

Относно кандидатурата на страната ни за генерален секретар на ООН Миков е категоричен, че това трябва да бъде Ирина Бокова. „Тя има качествата. Доказала се е и това е шанс за България. Проиграването на този шанс чрез дребни игри е проиграването на шанс за страната ни”, заключи Михаил Миков.