Атанас Зафиров: Няма гаранция, че някой ще носи дежурство с нашите пилоти, а не вместо тях

От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се обявиха против промените в Закона за отбраната и въоръжените сили

Депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се обявиха против предлаганите от управляващите промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. „Няма гаранция, че някой ще носи дежурство с нашите пилоти, а не вместо тях. Какво значи „съвместно“ – ако ние даваме летища, радари, гориво, логистика и храним чуждите пилоти – това съвместно ли е“, попита депутатът от левицата Атанас Зафиров. Той разкритикува министъра на отбраната за това, че в комисията по отбрана не е предоставен анализ на резултатите от общественото обсъждане на промените в закона. „Няма такъв анализ, няма и да има, защото българското общество категорично не споделя предложените промени, нещо повече – приема ги като национално предателство“, продължи социалистът. Зафиров попита министър Ненчев кога лъже – когато преди два дни е уверявал, че България ще има до края на годината боеспособна ескадрила изтребители, или днес, когато настоява за закон, вследствие на критичното състояние на българската авиация. По думите му с тези промени страната ни ще бъде приравнена с държави като Исландия, Люксембург, Словения, Литва и Естония. „При цялото ми уважение и респект към техните икономики, но тези страни са без военни традиции и с нулева бойно-авиационна история“, подчерта Зафиров и припомни, че България е страната с една от първите в света военновъздушни бомбардировки и с 230 бойни самолета само преди 25 години. „Защо никой не казва колко ще струва това на българския данъкоплатец или някой си мисли, че тези самолети ще дойдат безплатно в името на високите евроатлантически идеали? Да не се окаже, че е по-изгодно да купим нови двигатели, отколкото да си плащаме загубата на въздушен суверенитет“, каза още Зафиров. По думите му с тези действия управляващите неглижират най-ценния капитал на ВВС – хората с тяхната подготовка и компетенция.

Атанас Зафиров попита дали предлаганите от управляващите промени не са и грубо нарушение на Конституцията, където е записано, че териториалната цялост на Република България е неприкосновена; че въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост. „Днес, 14 януари, точно 55 години от смъртта на проф. Цветан Лазаров – най-продуктивният български авиоконструктор и учен в областта на авиацията, вие давате път за още една смърт – тази на българската изтребителна авиация, а с нея и на част от националното ни достойнство, държавен суверенитет и идентичност“, завърши Атанас Зафиров.

 

Ангел Найденов: Най-голямото опасение е, че зад тези предложения се крие краят на българската авиация

 

Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов заяви, че мисията еър полисинг представлява задача по охрана на въздушното пространство в рамките на интегрираната система на НАТО, част от която е и България. „Това е възможност за повишаване на опита, съвместимостта, развива способностите на българските екипажи и нищо лошо в даден момент българските ВВС да бъдат подкрепени от силите на съюзническите държави, но не бива да се забравя фактът, че ние сме активната страна – ние отправяме покана, дефинираме условията и вземаме окончателното решение“, поясни Найденов. В тази връзка той подчерта, че трябва да се има предвид, че България е в една уникална ситуация – ние сме единствената държава, чийто ВВС са поставени под въпрос. „Този текст, който ни се предлага, дава възможност на България да участва само с наземните си мерки – система за наблюдение, контрол, командване и управление, без участието на наши самолети и това е реално опасение. Дава възможност за така нареченото редуване във въздуха – пак в даден момент България да не участва със своята авиация. Най-голямото опасение е, че зад тези предложения се крие краят на българската авиация“, каза още депутатът от левицата.

Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов заяви, че Народно събрание не може да приеме такива промени, тъй като те противоречат на българската Конституция. „Конституцията е еднозначна по въпроса кой осъществява охраната на териториалната цялост и границите на Република България. Ако законодателят през 1991 г. имаше друго мнение, щеше да запише, че се охранява от българските въоръжени сили и съюзнически войски“, категоричен бе Жаблянов.