Трябва да си подредим партията, за да стане по-силна за следващите избори

Окт 03, 2009 Новини БСП 0 1759

  Сега като опозиция ние имаме две главни задачи: да бъдем алтернативна на правителството - да защитаваме постигнатите социални права и да си подредим партията, за да стане по-силна за следващите избори

 

Сега като опозиция ние имаме две главни задачи: да бъдем алтернативна на правителството - да защитаваме постигнатите социални права и да си подредим партията, за да стане по-силна за следващите избори. С тези думи председателят на БСП се обърна към членовете и симпатизантите на партията в Ямбол.

По думите на Станишев предишното правителство е било полезно за страната, не само заради приемането на България в ЕС, но и заради икономическите постижения. „Ние успяхме да смекчим първата фаза от икономическата криза, като заделихме 500 милиона лева и ги предоставихме на търговските банки за кредитни линии на максимално ниски лихви", напомни лидерът на БСП.  Според него няма пречки и сегашното правителство да отпусне пари от фискалния резерв за допълнителни кредити за българския бизнес.

„През четирите години ние направихме много неща за хората и за тяхната социална сигурност. По-социално управление в страната не е имало през последните 20 години", каза още Станишев.

Бившият премиер коментира, че управлението в коалиция е било трудно и се е налагало да се правят компромиси към партньорите. Като слабост Станишев посочи недостатъчната подготовка на администрацията. „Не създадохме усещането сред  хората, че държавата има ресурса и желанието да работи за тях", коментира бившият премиер.

Лидерът на БСП изрази позицията на социалистите срещу евентуалното закриване на малките общини в страната, което планират управляващите.  Това, според него, противоречи на тенденцията към децентрализация в страните от Европейския съюз и води до обезлюдяване на отдалечените от общинския център населени места.