ДАНС никога не е била използвана като политическа полиция

Окт 03, 2009 Новини БСП 0 1718

ДАНС никога не е била използвана като политическа полиция

ДАНС никога не е била използвана като политическа полиция. Това заяви лидерът на БСП при срещата си със сливенски социалисти. Бившият премиер припомни, че със създаването на агенцията се е целяло да има силна служба, която да се занимава с въпроси, свързани с националната сигурност. Освен традиционното контраразузнаване, на агенцията са били вменени и задълженията да се занимава с борбата с организираната престъпност и с корупцията по високите етажи на властта. Станишев беше категоричен, че не е имало случай в службата да пристигне сигнал за министър, високопоставен чиновник или директор на агенция и той да е бил покрит.

Според бившия премиер в момента се наблюдава тенденция отново всичко да се концентрира като силов и информационен ресурс в ръцете на министъра на вътрешните работи. „Това според мен не е добрата политика, защото във всяка демокрация трябва да има система за взаимен контрол", обясни Станишев. По думите му сега ДАНС обезличава, а нещата се затварят в системата на вътрешното министерство.

Лидерът на БСП се обяви за промени в организационната работа в БСП, като по думите му се  започне от централата на партията и се стигне до всяка партийна организация. По думите му е необходимо подобряване на  вътрешнопартийната комуникация, трябва да се даде шанс на младите, които са натрупали професионален и политически опит.

По повод атаките срещу председателят на ГС на БСП-София Румен Овчаров Станишев коментира, че те обслужват външни на партията политически интереси и имат пряко отношение с изборите за кмет на София.

Пред сливенските социалисти председателят на БСП коментира и провелия се в Ирландия референдум. По думите му одобрението на Лисабонския договор от Ирландия е позитивен резултат за стабилността на ЕС и за България. Бившият премиер изтъкна, че след влизането на новия договор в сила България ще трябва много по-умело да защитава своите интереси. Причината е, че за разлика от сега, вече решенията ще се вземат с две трети от гласовете на страните-членки, а не с абсолютно мнозинство и това ще направи твърде съществено т. нар. вътрешно коалиране на страни със сходни интереси по определен въпрос. Като успешен пример за такова единодействие той припомни, обединяването на девет новоприети страни срещу тежките условия в плана на ЕК за намаляване на емисиите от въглероден двуокис. Постигнатият немалък успех, по думите му, е твърде важен за икономиката като цяло и за цените на електроенергията за крайния потребител.            Станишев припомни, че процесът за приемането на Лисабонския договор не е приключил, тъй като се очаква по него след Ирландия да се произнесат в Чехия и в Полша.