Сергей Станишев: Няма да си спестя битките на опозиционната БСП с управлението, което придобива все по- десен характер

Окт 03, 2009 Новини БСП 0 1866

  Не приемам правителството да се изживява като съдебна система, каза още лидерът на БСП в предаването „Панорама" на БНТ1   Eфективността и почтеността на предишното управление са поставени под съмнение в момента

 

Не приемам правителството да се изживява като съдебна система, каза още лидерът на БСП в предаването „Панорама" на БНТ1

 

Eфективността и почтеността на предишното управление са поставени под съмнение в момента. Става дума за добре координирана и ръководена атака, която се задвижва от новото българско правителство. Това заяви председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев в предаването на БНТ1 „Панорама".  Лидерът на социалистите определи като тревожна тенденцията да се поставят ултиматуми на прокуратурата. По думите му министрите са се превърнали в прокурори, които се занимават с разследване и дори се произнасят, че ще има осъдени. „Този, който е нарушил закона, дали от БСП, дали от някоя друга партия, трябва да носи отговорност. Но аз не приемам правителството да се изживява като съдебна система", заяви Станишев. Той напомни, че всички министри, включително и самият той, са се отказали от прилагането на Закона за амнистията. „Това не е просто морален акт. Това има и правна стойност", добави Станишев.

Бившият премиер изтъкна, че последните месеци са изговорени и куп лъжи по отношение на предишното правителство. Като пример той посочи обвинението на  министъра на регионалното развитие, че ремонтът на МРРБ е струвал 42 млн. лв., а се оказва, че е 13млн.  Министърът на финансите обявява, че бюджетната дупка е 2 милиарда и половина, а в действителност в края на месец юни бюджетът е на излишък от 180 милиона лева. По повод на обвиненията, че държавата е ограбена, Станишев напомни, че предишното правителство е започнало своята работа с фискален резерв от 4 милиарда и 200 милиона лева. В края на мандата фискалният резерв е бил над 8 милиарда лева. Заедно с това благодарение на антикризисните мерки и разумната финансова политика на предишното правителство страната е избегнала и банкова криза, каквато се случи в много други страни. 500 милиона лева са били задели в подкрепа на стотици български фирми.

По думите на Станишев не принципът да се прави ревизия на предишното управление, а начинът по който това се случва е неправилен. „Доживяхме дотам от трибуната на парламента един от лидерите на мнозинството да дава указание на независимата Сметна палата как да се правят одити и евентуално какви изводи да се направят", коментира бившият премиер.  

„Аз съм човек, който не си е спестил нито една битка в последните 4 години, а и преди това. Няма да си спестя и битките на опозиционната БСП с управлението, което придобива все по-очертано десен характер", каза още лидерът на БСП. По думите му политиките, които се провеждат в момента не са толкова антикризисни, колкото в много отношения прокризисни. Според Станишев в условия на криза трябва да си проличи, че има социална държава. Ето защо БСП предлага увеличение на минималната работна заплата, така че хората с най-ниски доходи да бъдат по-защитени. Социалистите са против намаляването на осигурителната тежест с още два пункта, което ще отвори дупка от 400 милиона близо лева. По думите на Станишев балансираният бюджет не е достатъчен за стабилността на икономиката и сигурността на хората. Земеделските производители например се интересуват кога ще започнат изплащанията на субсидиите, които трябваше да започнат от 1 октомври. Работодателите и работещите искат възможността за заетост на половин работен ден да се увеличи - мярка, която БСП също подкрепя.

„Надявам се на предстоящия конгрес на партията да има дискусия и за постигнатото през миналите години, защото, убеден съм, че сме свършили много неща за страната и времето ще го покаже", заяви лидерът на БСП. По думите му трябва да бъдат отчетени както успехите, така и грешките и да се търси консолидация на БСП, но не на основа на лични амбиции. „Няма да допусна БСП да се избие помежду си на основата дори не понякога на принципни различия, а на личностни конфликти, което не е в интерес не само на левицата в България, това не е в интерес на България, защото тогава няма да има сериозна опозиция", категоричен беше Станишев. „Струва си битката за това в България да има силна лява партия, която е европейска, защото лявата кауза за България е изключително важна", каза в заключение лидерът на БСП.

 

 

Интервю на Бойко Василев с председателя на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев в предаването „Панорама" на БНТ1

Водещ: Докато гръцката левица се готви за скок, сега ще разберем българската левица за какво се готви, може би за контраатака. Нещата са различни. Председателят на БСП и бивш премиер Сергей Станишев - първо участие в "Панорама" след изборите. Още веднъж здравейте.
Сергей Станишев: Добър вечер.
Водещ: Защо казвам контраатака? Защото и ефективността, и почтеността на вашето управление са абсолютно под съмнение в момента. Нали така?
С. Станишев: Да и мисля, че никой не си прави илюзия, че става дума за добре координирана и ръководена атака, която се задвижва от новото българско правителство.

Водещ: Без капчица истина вътре, така ли?
С. Станишев: Аз не мога да кажа за всеки един случай, защото, извинявайте, но малко министрите се превърнаха или в домоуправители, или в прокурори, които се занимават с разследване, дори се произнасят - и министър-председателят, и министърът на вътрешните работи: ще има осъдени. Може да има, но това трябва да каже българският съд. Поставят се ултиматуми на прокуратурата, доколкото не ме лъже паметта, и това е една много тревожна тенденция, защото, вижте, много неща се изприказваха и много лъжи се казаха. Директно мога да го кажа.

Водещ: Кажете една лъжа поне.
С. Станишев: Ами, чакайте, министърът на регионалното развитие обяви, че ремонтът на МРРБ струвал 42 милиона лева, оказа се, че е 13.
Водещ: Е!
С. Станишев: Не, какво - е?

Водещ: Тринадесет милиона са малко, така ли?
С. Станишев: Вижте, направете елементарна сметка, но цените, по които е направен, са нещо нормално, средно в строителството. Аз пак ви казвам - не съм нито строител, но говоря с какво се занимават министрите. Министърът на финансите заявява, че бюджетната дупка е 2 милиарда и половина. В края на юли, юни, извинявайте, беше бюджетът на излишък от 180 милиона лева приблизително.

Водещ: Да де, ама за юли и Орешарски призна, че има дупка.
С. Станишев: Така. После се оказа. . . нали, става въпрос, че. . .
Водещ: Ама не е ли така, прав ли съм или не съм прав?
С. Станишев: Ама, два милиарда и половина ли е? Извинявайте. Разхвърлят се едни такива бомбастични данни. . . И нека ви кажа, добре, бюджетът на държавата е като бюджет на едно семейство горе-долу. До средата на годината той беше на плюс. Юли, да кажем, безвластие, нали казваха - нищо не правете, не предприемайте мерки, не се разпореждайте с нищо. Това казваше новото правителство и това се правеше. Имаше свиване на постъпленията, между другото и обективни, защото в този период се връщаха много ДДС, възстановяваше се на фирмите и имаше по-малко постъпления. Но би трябвало, след като новото правителство заяви доста амбициозна програма за увеличаване на събираемостта чрез митници, НАП, към края на годината резултатите да бъдат много по-добри, ако проблемът е бил в липса на политическа воля на предишното правителство или нещо друго. Искам още един пример. . .

С. Станишев: Понеже се говори, че държавата е ограбена. В личен семеен план, ако имате, да кажем, хиляда лева влог, вашето семейство, и след няколко. . . известен период от време имате две хиляди, вие по-беден ли ставате или по-богат? Когато започна предишното правителство своята работа, имаше фискален резерв от 4 милиарда и 200 милиона лева. Когато приключихме нашата дейност, фискалният резерв беше над 8 милиарда лева. Това е по повод ограбената държава.

Второ, как не сме били предприемали антикризисни мерки? Че всички, в това число и Европейската комисия отбелязваше, че в България успяхме да не се случи, първо, банкова криза. Това се дължи на разумна финансова политика. Второ, имаше съвсем конкретни мерки в подкрепа на българското производство - 500 милиона лева не от, да обясня все пак, не от бюджета, от фискалния резерв бяха заделени и се дадоха чрез българските банки в подкрепа на български фирми, стотици фирми.

Водещ: Да, но, г-н Станишев. . .
С. Станишев: Извинявайте.
Водещ:Да.
С. Станишев: От 1 януари т.г. бюджетът беше ограничен, с 10 процента намален, как така не сме вземали мерки. . .

Водещ: Добре, ще отречете ли. . .
С. Станишев: А преди изборите, предишното правителство няколко седмици преди изборите взе решение да не се увеличават заплатите от 1 юли в бюджетната сфера. Това ли означава, че нищо не сме правили и сме харчели. . .

Водещ: Добре, искате ли, ще отречете ли, че ваши министри в момента дават обяснения пред компетентните органи, че Сметната палата твърди, че подписаният от вас финансов отчет на МС, цитирам, "не е съставен вярно и честно". С. Станишев: Така, нека ви кажа.

Водещ: Да, кажете.
С. Станишев: Значи, първо, понеже две седмици се вихри истерия, в т.ч. от министър-председателя на републиката, че Законът за амнистия, видите ли, бил пречка да се накажат тези, които са виновни за състоянието на държавата, въпреки че то е доста по-добро от това, в което евентуално г-н Папандреу ще го поеме като бюджетно състояние, външен дълг. . .

Водещ: Да му имаме проблемите на г-н Папандреу.

С. Станишев:

. . . от г-н Караманлис, но не това е важното в дадения случай. Всеки си има своите проблеми. Става дума за следното. Първо, говореше се, че не може да се накажат министрите, защото имало Закон за амнистия. Нека припомня нещата. Първо, това беше инициатива на нашите партньори от НДСВ. Веднъж го върнахме този закон. Вторият път той беше значително орязан по обхват и остана само за дребни нарушения по предложения на прокуратурата. Това беше позиция на БСП. Трето, за този закон гласува сегашният заместник-председател на НС г-н Лъчезар Иванов, има го в парламента. За този закон гласува Иван Костов. За този закон гласува г-жа Екатерина Михайлова. Но БСП взе. . .

Водещ: Е каква връзка има това с отчета на Сметната палата. . .
С. Станишев: Ще стигна и дотам.
Водещ: . . . и вашия пост, аз за това ви питам?

С. Станишев: Вижте, БСП взе решение, парламентарната ни група. Всички министри, в т.ч. и аз, се отказваме от прилагането на този закон и това не е просто морален акт. Ние написахме искане до прокуратурата тези текстове, по непредпазливост, да не важат за нас и ги депозирахме в прокуратурата. Това има и правна стойност. За Сметната палата. Вижте, доживяхме дотам от трибуната на парламента един от лидерите на мнозинството да дава указание на независимата Сметна палата как да се правят одити и върху какво да се обръща внимание, и евентуално какви изводи да се направят. След което интересен ми е одитът. Разбира се, Сметната палата е независима институция, може да има и нередности. . .

Водещ: Назначена и от вас включително.
С. Станишев: . . . ще се спра отделно на независимите органи, която констатира, една от сериозните слабости според тях е това, че земята в градината на Министерския съвет не е осчетоводена. Сигурно е пропуск. Впрочем през януари т.г. този пропуск е отстранен и е осчетоводена и заведена, но констатацията се прави и за този период по този начин. И освен това, след като Сметната палата го забелязва сега, питам аз, ами, 50 години, откакто този въпрос не е бил уреден от поне 10 български правителства досега, как така не го е забелязала Сметната палата или други контролни органи? Значи, очевидно има тенденциозност, дайте да не се заблуждаваме, има и политическа линия. Този, който е нарушил закона, дали от БСП, дали от някоя друга партия, трябва да носи отговорност. Но аз не приемам правителството да се изживява като съдебна система, защото вървим към една посока, засега още не толкова видимо, която може да се превърне в опасна за държавата. Днес се разглежда закриване на бюрото за контрол върху СРС. Отдавна се беше поставял въпрос от европейските институции, в т.ч. от Съвета на Европа, ако не се лъжа, че трябва да има независим контрол, който да се реализира извън изпълнителна и другите власти. Този закон, който беше приет от предишното мнозинство, беше съгласуван с европейските институции. Сега се закрива. Казва се парламентът ще контролира СРС-тата. Извинявайте, парламентарна подкомисия с 8 души, уж на паритетен принцип, в която опозицията ще има двама, ще контролира хиляди и хиляди специални разузнавателни средства? Това е несериозно.

Водещ: Г-н Станишев, това не са ли, вие нямахте ли същия подход? Назначавате тези хора в 12 без 5, говоря не точно за СРС-тата и не само за СРС-тата, назначавате тези хора в 12 без 5. Кой му дошъл мандатът, кой му изтекъл. . .
С. Станишев: Има голяма разлика.

Водещ: Е каква е разликата?
С. Станишев: Разликата е следната.
Водещ: Разликата е голяма - че ги назначавахте вие, сега каква е разликата?

С. Станишев: Не, г-н Василев. Разликата е следната. Не са променяни специално закони, за да се прекрати мандатът на действаща независима комисия, която се избира от предишен парламент, за да се уредят политическите назначенци на тогавашното мнозинство, това не е правено.

Водещ: Защото имаше. . . две от партиите бяха в коалиция с вас.
С. Станишев: Не само това, това е въпрос на демокрация, на принципи, в които и затова е заложено по този начин в системата на законодателството, че тези органи имат мандати, които се разминават във времето - за да има приемственост и промяна, и да не зависят от смяна на политическата картина в страната.

Водещ: Има ли хора от вашето обкръжение, които няма да защитите?
С. Станишев: Дефинирайте какво е мое обкръжение, г-н Василев.
Водещ: Министри, съветници. Ще защитите ли например вашия бивш съветник Азер Меликов?
С. Станишев: А какви са точно обвиненията към него?
Водещ: Ами, то. . .
С. Станишев: Нали стана ясно, извинявайте, че този конкретен човек, който между другото не е мой съветник, е бил експерт в МС, е получавал за година като член, не или. . . ръководител на един от надзорните органи на информационно обслужване, 26 или 27 хиляди лева? Има Търговски закон, г-н Василев, по който членовете на тези надзорни органи вземат от 2 до 5 средни работни заплати за съответната система. В тази система, в "Информационно обслужване", са вземали минималното по закон - 2, да ви е ясно, а през тази. . .

Водещ: Но доста повече от вас като премиер, но доста повече от вас като премиер.
С. Станишев: Не, не е вземал повече от мен като премиер, извинявайте, знам си заплатата. Но тази година изобщо не е вземал. И какво се говори в крайна сметка? Много неща се хвърлят, така, във въздуха, размятат се десетки хиляди, стотици милиони, понякога милиарди. Извинявайте, трябва да бъдем сериозни, защото право е правителството - трябва да знае какво е състоянието на държавата, това има основание, но животът не спира. Има реални проблеми днес, които вълнуват българските граждани. Например "Коалиция за България" предлага мярката, която ние въведохме в подкрепа на работните места - предприятия, които имат затруднения с поръчките, работниците да могат да бъдат заети на половин работен ден, а държавата да доплаща 120 лева като подкрепа, държавна субсидия за периода от кризата. Тази мярка беше първо 3 месеца. Увеличихме я на 6 месеца. От нея се ползват повече от 500 български фирми със 100 хиляди български работници там. Предлагаме сега тя да се удължи на 12 месеца. Междувременно, с извинение, правителството не прави нищо конкретно. . .

Водещ: Г-н Станишев, напротив. . .
С. Станишев: Кажете какво освен орязването на разходите.
Водещ: Не знам дали за тази мярка, но за подобна мярка в миналата "Панорама" вицепремиерът Симеон Дянков каза, че я приема като добра идея. Но аз искам. . .
С. Станишев: Времето лети, 2 месеца са вече. . .

Водещ: Г-н Станишев, каква опозиция ще бъдете, след като към това, което казахте току-що, има три веднага възражения. Първото, защо не го направихте вие? Второто, какви ги вършихте до вчера вие? И третото, как, тези идеи не са ли начин да се скрият номерата, които някой си върти в БСП помежду си, цитирам днес Румен Овчаров приблизително.
С. Станишев: Значи, отговарям последователно.

Водещ: Да.
С. Станишев: Първо, тази мярка я въведохме и я удължихме, и сега изтече този 6-месечен срок, и за фирмите това е сериозен проблем.
Водещ: Добре.
С. Станишев: И би трябвало българското правителство, и парламентът, който за съжаление не работи, защото, извинявайте, за 2 месеца и половина 5 закона и още 3-4 ратификации е несериозно. За същия период предишният парламент беше приел 53 закона. Ние сме в криза, както целият свят, както Гърция, както другите страни. Трябват спешни мерки в подкрепа и на бизнеса, и защита на социалните права. Днес бях във Враца. Там ми задаваха хора най-различни въпроси, в т.ч. казаха ще има ли коледна пенсия тази година?

Водещ: А не ви ли питаха, че заплатите в "Информационно обслужване" допълват доста коледни пенсии?
С. Станишев: Не, не ме питаха, питаха ме за българското селско стопанство. Питаха кога ще започнат изплащанията на субсидиите, които би трябвало да започнат от 1 октомври.

Водещ: Добре, а вие как им отговаряте, като зад вас Румен Овчаров днес каза, че кръгове в БСП стоят в дъното на интрига срещу него? Може ли една опозиция. .
С. Станишев: Аз това, което чух днес от г-н Янев, ми изглежда, честно казано, несериозно, защото. . .

Водещ: Е, за Овчаров ви питам.
С. Станишев: Не, защото той отговаря по повод тези обвинения, както разбрах от медиите. Не ми изглежда, така, сериозно, защото преди няколко дни направи изявление по мой адрес, днес по адрес на г-н Овчаров. Изглежда ми, че обслужва по-скоро други интереси и се цели в София да се спечелят служебно изборите. . .

Водещ: Искате да кажете, че няма и сблъсък в БСП. Искате да кажете, че няма хора, които са един срещу друг.
С. Станишев: В БСП има много спорове и това е естествено в период след избори, след тежка изборна загуба, важното е те да се водят честно. Аз мога да кажа ясно, че винаги съм водил честна политика и в БСП, и навън. И се надявам на предстоящия конгрес на партията да има дискусия и за постигнатото през миналите години, защото, убеден съм, че сме свършили много неща за страната и времето ще го покаже. Да се видят грешките, които са направени. . .

Водещ: Да, да, тъкмо за грешките.
С. Станишев: . . . и да се търси консолидация на БСП не на основа на, как да ви кажа, лични амбиции. Аз не се страхувам от сблъсък. Всеки, който желае да се кандидатира, е добре дошъл. Но няма да допусна БСП да се избие помежду си на основата дори не понякога на принципни различия, а на личностни конфликти, което не е в интерес не само на левицата в България, това не е в интерес на България, защото тогава няма да има сериозна опозиция.

Водещ: Е как ще го спрете?
С. Станишев: Ще го спре, вярвам, конгресът на партията, защото нашата партия е падала, изправяла се е, минала е през много трудности, забранявана е, правени са чистки, уволнявани са наши хора. Всичко това, което виждаме, ни е познато и отпреди. Но БСП тук, а много други политически проекти вече са си заминали. Важното е да има добра воля, консолидация и разумен, самокритичен, но градивен диалог.

Водещ: Задавате ли си въпроса, г-н Станишев, защо всички съпартийци ваши, които критикуват вас, ви критикуват за едно нещо - че сте несамостоятелен, че като премиер някой друг е управлявал вместо вас и сега по същия начин се управлява и партията?
С. Станишев: Това е теза, която е много удобна за някои хора. Мога да кажа, че аз съм човек, който не си е спестил нито една битка в последните 4 години, а и преди това. Няма да си спестя и битките на опозиционната БСП с управлението, което, честно казано, придобива все по-очертано десен характер, защото партията ГЕРБ е член на Европейската народна партия, но политиките, които се провеждат, струва ми се, в момента не са толкова антикризисни, колкото в много отношения прокризисни, тъй като разбирам стремежа да има балансиран бюджет. Но когато се режат разходи, не трябва да се спират, и това правихме в предишното правителство, два типа разходи - инвестиционни, които са важни за бизнеса, за българската икономика, за запазването на работните места, и социални, защото именно в условия на криза трябва да си проличи, че има социална държава, както е навсякъде в Европа. И когато днес ни критикуват управляващите защо предлагаме увеличение на минималната работна заплата, първо, това беше една последователна политика на предишното правителство. Второ, има решение на Европейския съвет от миналата година за това, че всяка държава трябва да потърси начина хората с най-ниски доходи да бъдат по-защитени. И трето, ние сме предложили приходоизточник за следващата година. БСП е против намаляване на осигурителната тежест с още два пункта, което ще отвори дупка от 400 милиона близо лева. За сметка на това може да се увеличи минималната работна заплата на 280 лева.

Водещ: Г-н Станишев, дума у вас за лична вина ще чуем ли или всичко са или журналистите лапнишарани, които така ги нарекохте, или грешки от това, което прави правителството?
С. Станишев: Не, разбира се, вижте, г-н Василев. . .

Водещ: Да ни кажете вашата лична битка каква е, залог, в момента какъв е залогът на вашата лична битка?
С. Станишев: Значи, г-н Василев, много пъти съм казвал, че съм допускал грешки - не една, не две. Само който не работи, не допуска грешки.

Водещ: А журналистите за какво са ви виновни тогава?
С. Станишев: Журналистите не са ми виновни за нищо. Има някои медии, които действително възприемат безкритично, знаете ли, това, което прави сегашното правителство и по-точно което казва, защото има разлика.

Водещ: Това същите медии. . . с вас така ли правеха?
С. Станишев: Не, не бих казал, не бих казал, че сме имали този комфорт, този комфорт от първия ден на предишното правителство, но не това е темата, извинявайте. Ако искате да говорим за медиите в България, да говорим друг път. Естествено, че съм допускал грешки. Когато работихме, например година и половина адски усилено, без ваканции, без почивки, за да наваксаме това, което беше пропуснато за членството в Европейския съюз, и се приеха 140 хармонизационни закона и огромна дипломатическа совалка беше направена навсякъде в Европа, за да влезем, да се случи това историческо нещо на България, пропуснахме работата по подготовката на системите, на администрацията за контрол по отношение на работата с еврофондовете изобщо. Там бяха слабостите, това беше една ахилесова пета, но предприехме мерки още миналата година и затова, ако май 2008 г. имаше контрактувани проекти за 100 милиона лева, то към края на юли 2009 г. са контрактувани за 4 милиарда лева и сега е моментът действително да се изпълняват много интензивно. Допускал съм и други грешки, сигурно повече, отколкото е необходимо политически компромиси, но знаете ли, аз с благородна завист гледам към г-н Борисов, защото той има развързани ръце. Има 116 депутати и безусловна подкрепа на дясната коалиция заедно с РЗС, заедно с "Атака". Такова мнозинство не е имало в България и той действително може да прави много повече неща много по-решително, ако щете, защото едно е да имаш 82 депутати, друго е 116.

Водещ: Коя битка си струва за вас оттук нататък?
С. Станишев: Струва си битката за това в България да има силна лява партия, която е европейска, защото лявата кауза за България е изключително важна.

Водещ: Ще ви стигнат ли силите за такава битка, г-н Станишев?
С. Станишев: Аз, г-н Василев, никога не се отказвам от битки и ги водя докрай.
Водещ: Благодаря ви за участието.

Какво още каза Сергей Станишев може да научите от видеоматериала в БСП TV