Не е имало по - неизвестен бюджет от този за 2010г.

Окт 02, 2009 Новини БСП 0 1841

  Сегашното управление постепенно се отдалечава от принципите на европейската демократична държава   Не е имало бюджет, който да е толкова неизвестен

 

Сегашното управление постепенно се отдалечава от принципите на европейската демократична държава

 

Не е имало бюджет, който да е толкова неизвестен. Досега не е имало съгласуване нито с Националното сдружение на общините, нито с бизнес организациите, а дори, доколкото знам и между министерствата. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при срещата си с членове и симпатизанти на БСП в Монтана. Станишев коментира, че очакванията му за бюджета през 2010 година не са оптимистични. По думите му замразяването на почти всички инвестиционни разходи удря сериозно по сключените договори, бизнеса, реалната икономика и общините, които и без това нямат достатъчно собствени приходи. Прогнозата на Станишев е, че въпреки действията на правителството бюджетът ще бъде на около минус 1% от БВП. „Нека видим бюджета за следващата година и тогава ще си поговорим всъщност каква политика се води и до какво води тя за българската икономика", каза още Станишев.

Бившият премиер отхвърли обвиненията, че предишното правителство е оставило държавата в лошо състояние. Той напомни, че в началото на мандата фискалният резерв е бил в размер на 4,2 милиарда лева, а при сдаването му - в размер на 8,1 милиарда лева. Заплатите и пенсиите са се увеличили повече от инфлацията. По думите на Станишев резервът е щял да бъде дори по-голям, ако в началото на тази година не са били похарчени 500 милиона лева за подкрепа на малкия и средния бизнес. „Благодарение на тази подкрепа бяха запазени десетки хиляди работни места", категоричен беше лидерът на социалистите.

Председателят на БСП каза още, че сегашното управление постепенно се отдалечава от принципите на европейската демократична държава. Пример за това според него е намесата на изпълнителната власт в работата на независимата съдебна система и ултиматумите от страна на министрите до съда кой трябва да бъде осъден и кой не трябва. Друг пример е закриването на Бюрото за наблюдение на използването на СРС, с което се създава опасност от засилване на полицейщината в държавата.

Станишев предупреди, че заради преразглеждането на договори и смяната на експерти, които се занимават с европейските фондове, има забавяне в усвояването на средства по европейски програми.