Кирил Добрев: След 4 години пак ще се борим за власт

Окт 02, 2009 Новини БСП в медиите 0 1272

Интервю на Таня Джоева със секретаря на ИБ на БСП и депутат от Коалиция за България Кирил Добрев за в

Интервю на Таня Джоева със секретаря на ИБ на БСП и депутат от Коалиция за България Кирил Добрев за в. Труд

 

- От презареждане или от пречистване се нуждае БСП, г-н Добрев?
- БСП има нужда от сериозно подмладяване. От лица, които не са обременени с минали участия във властта, кадърни, професионалисти, честни хора, на които им се работи, имат хъс и заряд, свежи идеи и европейски маниер на работа. Млади хора, на които им пука какво се случва в тая държава. Презареждането е и обновление. Истината е, че БСП не е атрактивна за младите. Тя се затвори, защото почувства, че си е самодостатъчна и се „подпря" на политическото високомерие. Затова БСП трябва да се върне активно в селото, в малкия град, да се върне сред настоящите и бившите полицаи и военни, за които пагонът, офицерската чест и силната държава са святи. Да подаде ръка на учителите, да намери обратно пътя към хората на наемния труд, които днес имат тежки проблеми. Ето това е промяната в БСП, която искам да видя - „приземяване" на дневния ред, на посланията, на темите ни, на прекия контакт с обикновените хора.
- В момента обаче ГЕРБ вадят данни за корупция, вие си вадите „мръсното бельо". Как ще излезете от безпрецедентната за БСП криза?
- БСП е била в тежка ситуация много пъти, но когато си част от 118-годишна организация, нормално е да носиш на гърба си отпечатъка от успехи и трудности. Външните атаки скоро ще преминат в замерване с прашка. Тези нападки ни правят по-силни и по-единни. Най-тежкият проблем сме си самите ние. След изборите елитът в БСП е зает да тълкува пред медиите от какво лекарство се нуждае партията. За мен най-важното сега са единството и действието. Мисля, че и малкото вярна публика, която ни е останала, вече се обърква от разнопосочните послания на най-популярните лица в партията. Единство ни е нужно. Редовите членове са възмутени от „приятелския огън". Хората, които членуват или симпатизират на партията, не се идентифицират с елита й. И нямам предвид само централния апарат, а и ръководствата по места, които така са се капсулирали, че живеят с представите от преди10 г. Трябва най-сетне да скочим в реалността с повече решителност. смелост и хъс. В момента ние сме по-скоро наблюдатели, теоретици и регистратори на това, което се случва. Не се опитваме да го управляваме.
- Очаквате ли на конгреса „нощта на дългите ножове"?
- Конгресът на БСП може да протече по два сценария. Първият е на излишната битка между личности. В началото ще се поупражняваме на риторика, ще минем на ругатни и взаимно плюене и накрая - даже да не ни олекне, ще се омажем с мръсотия така, както никой друг не може да го направи и Бойко Борисов да се спука от кеф. Аз избирам втори сценарий: „Какво можем да направим за БСП". Не дискусия от типа: Дайте да дадем" или „Леле, к'во стана", а да начертаем конкретен план пред БСП. Не знам дали си даваме сметка, но ние сме в тотална политическа изолация.
- Някои казват, че при сегашното ръководство БСП рискува да се превърне в малка клика, която обслужва интересите на олигархията?
-Днес БСП е единствената опозиция в България. Нашите колеги от ДПС отдавна се снишиха пред новата власт, а „Синята коалиция", „Атака" и РЗС се молят на ГЕРБ и те да застанат зад Фандъкова например.
БСП е единствената партия днес, която критикува, която иска отговор, която ще пита за всичко. Днес изглежда фантастика, но само след 4 години БСП трябва да се бори за ролята на първа сила. При това без коалиционни патерици, без да потиска социалната си същност, без да забравя волята за силна държавност. Днес може да ми се смеете, защото изглежда доста трудно да го постигнем. Вярвам, защото опитът показва, че всичко, което започва с Първа частна - банка, първи частен град. а сега вече и държава - рано или късно се проваля.
- Алтернатива ли е Татяна Дончева на „момченцето" Станишев?
- Много време й отделяте на г-жа Дончева. Не си заслужава.
- Ще последва ли БСП съдбата на десницата?
- Скандалите вдясно през изминалите 8г. доведоха до създаване на вакуум. Там рано или късно трябваше да се появи някой, защото природата не търпи празни пространства. През същия период хибридът Бойко Борисов набираше популярност. Той си избра да е десен, защото тогава дясното бе в криза. Ако Бойко влизаше днес в политиката, бас държа - щеше да каже, че е ляв, да цитира Тодор Живков, да е против „плоския данък", да громи световния империализъм и да ни убеждава във вечна дружба с Русия. Съжалявам, но в днешния премиер няма нищо дясно - там няма десни или леви ценности, там няма политика, там водещо е „Аз-ът". Моят страх е в друго - БСП. докато трае процесът на неизбежното занимание със себе си, да не допусне лявото пространство да бъде заето от политическа партия или лидер, който ще тества левите си лични амбиции.
- Ако оставка на Станишев може да спре евентуален разпад,трябва ли да я подаде?
- БСП е партия, в която на преден план са идеите, а не личностите. През миналия ноември ние, младите в БСП, опитахме да провокираме обществото с клипа за прословутия трамвай. Акцентът не бе участието на тогавашния премиер. За съжаление разбраха го малцина. Всички ние, които временно сме в ръководството на тази партия, сме по-малки от идеите, мечтите и идеалите й. Ще си отидем всички, когато заради нас те се разпадат.