Михаил Миков: БСП е единствената опозиция на тази политика

Дек 21, 2015 Новини БСП в медиите 1 5739

Има значение дали една политика е лява или дясна

„БСП е единствената опозиция на тази политика и това е безспорно, въпреки внушенията и приказките на социолозите по студията, че партията изчезва”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков в ефира на Нова ТВ. Той добави, че има значение дали една политика е лява или дясна, когато само 37-38% се преразпределят през бюджета, а в следкризисна Европа това е съвсем различно. „Най-големият проблем е, че днешното управление тика страната към един тунел”, каза още той .

Миков каза още, че има няколко политики на правителството, за които БСП може да иска вот на недоверие. „Вземете енергетиката – днес тя е в най-тежко състояние. Миналата година по това време имаше заявки, че ще се сключат едни договори с американските централи. Още не са се случили, защото енергийният холдинг не може да изтегли кредит”, обясни лидерът на левицата. Той добави, че в същото време има затруднения по плащанията и може скоро да изникне проблем със заплатите, плаща само ТЕЦ – 2, който държавен. „Положението в здравеопазването също е много лошо. Хората трябва да си спомнят, как се увеличаваха доходите до 2009 г. и как вървеше страната”, каза още Миков .

Според председателя на БСП е очевидно, че правителството не може да осигури икономическа обстановка в страната, която да носи приходи в бюджета. Миков обясни, че след като приходи няма, бюджетният дефицит се попълва с огромния 16 милиарден дълг. Той добави, че след като парите свършат обаче България ще има друго съотношение дълг – БВП, което убива перспективата за развитие на страната и я вкарва в дългова спирала, както Гърция.

„Обективно погледнато обстоятелствата ще доведат до предсрочни избори. Въпросът е до кога гражданите ще търпят тази политика, която не води до никъде”, категоричен бе председателят на БСП. Той добави, че  за либерализацията на тока никой не е могъл да излезе и да каже на гражданите дали електроенергията ще поскъпва или не. „Винетките поскъпнаха. Разходите за живот се увеличават, а доходите го правят но с много по-малко темпо. Има риск заради повишаването на минималната заплата в частния много работници да преминат на 4 часов работен ден”, обясни още той. По думите му има много хора, които живеят на ръба, но не протестират. „Ние ще им дадем алтернатива, ще ги накараме да са по-възмутени, когато отиват на избори. Защото ако човек не осъзнава как живее и какво иска, не може да бъде накаран да протестира и да осигури перспектива на децата си”, категоричен бе Михаил Миков. Той добави, че за момента в партията не са разсъждавали за президентските избори, защото сега акцентът е върху проблемите на хората през тази зима.

„Разправията на г-н Кънев вътре в кухнята на управляващото мнозинство е вътрешен проблем - той няма как да бъде опозиция. Обективно няма как една дясна партия да е опозиция на дясно управление”, заяви лидерът на социалистите. Той бе категоричен, че БСП е единствената опозиция в този парламент. „Ние единствени поставяме въпроса да се разгледат докладите на ВСС и ВКС и това е от години. Докога те няма да изпълнят конституционните си задължения? Срокът за представянето на тези доклади е 31 май. Тази дискусия трябва да се реализира в парламента”, посочи Миков. Той обясни, че една година е изгубена без да се внесат никакви закони по отношение на съдебната власт.